Home

Achtergrond

Verse groente 15 procent duurder dan vorig jaar

De consumentenprijs van verse groente lag vorige maand bijna 15 procent hoger dan een jaar geleden.

Een jaar geleden was juist sprake van een stevige prijsdaling in dit segment. Dat valt op te maken uit de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekend heeft gemaakt. In het segment glasgroente zijn met name courgette en tomaat fors in prijs gestegen (meer dan 40 procent), terwijl ook de komkommer flink (meer dan 20 procent) duurder is dan vorig jaar.

In het aanbod van vollegrondsgroente vallen vooral de prijsstijgingen van 20 tot 50 procent op bij prei, sperziebonen, bloemkool en broccoli. Diepvriesgroente was daarentegen nog bijna 2 procent goedkoper dan een jaar geleden.

In het fruitschap zorgden met name appels en peren voor een hoger prijsniveau bij vers fruit. De peren waren in augustus nog goedkoper dan in 2009, aldus het CBS. Het gemiddelde prijsniveau steeg daarmee ruim 6 procent ten opzichte van september 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.