Home

Achtergrond 266 x bekeken 1 reactie

Verplichting is geen oplossing

Verplichte mestverwerking moet een einde maken aan de Nederlandse mestproblematiek.

Tenminste, dat overweegt LTO Nederland. Het gaat dan om bedrijven die meer fosfaat produceren dan ze zelf kunnen plaatsen. Veehouders die vaste afspraken maken met akkerbouwers, en daarmee een vaste afzet hebben, hoeven niet aan mestverking te doen. Dat geldt ook voor ondernemers die vaste exportafspraken hebben.

De geschiedenis van mestverwerking is er een met veel vallen en weinig opstaan. Dat staat vast. Van de vele initiatieven kwam slechts een handje vol van de grond. En hiervan is een deel alsnog gestrand omdat deelnemers bij lage mestprijzen hun mest elders wilden onderbrengen.

De vraag is of verplichte mestverwerking het probleem oplost. Het grootste knelpunt zit niet bij de aanvoer van dierlijke mest, maar bij de afzet van de eindproducten van mestverwerking. Je kunt nog zoveel mest verwerken, maar als niemand het eindproduct wil hebben, wordt het economisch nooit rendabel. Ook niet met een verplichte bijdrage van veehouders. Eerst moet gekeken worden naar de techniek en de afzet van het product. Als hier een goede oplossing voor is, is verplichte deelname niet nodig.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Mestverwerking kan een hulpmiddel zijn om het mestprobleem op te lossen. Eerst moet men is nagaan of het probleem wel zo groot is. Mest is te belangrijk voor de landbouwgrond, daar optimaal benutten!
    Men maakt problemen die er niet of nauwlijks zijn ,dat is het grootste probleem. Deze problemen kun je ook niet oplossen. En je prijs je zelf uit de markt! Mest is belangrijk en zo moet je er mee omgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.