Home

Achtergrond 151 x bekeken

Verhagen en Bleker ontvangen staande ovatie

Met enige vertraging is het cruciale en historische CDA-congres zaterdagochtend begonnen. In de bijeenkomst spreken ongeveer vijfduizend CDA-leden zich uit over regeringsdeelname met de VVD met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders.

Dat het congres ongeveer twintig minuten later startte dan gepland, kwam door de enorme toeloop. Voor de ingang van de Rijnhal in Arnhem stonden kort voor aanvang nog lange rijen. Partijvoorzitter Henk Bleker zei dan ook beretrots te zijn op de aanwezige leden die zich volgens hem bekommeren om het CDA. Hij raakte geëmotioneerd door de staande ovatie die hij kreeg.

Bij de Rijnhal werd door enkele tientallen mensen actie gevoerd tegen samenwerking met de PVV. Actievoerders hingen spandoeken op, met daarop teksten als 'CDA Klapvee', 'Vrijheid ja, PVV nee' en 'Sie haben es gewusst'.

CDA-prominenten zijn verdeeld over de vraag of hun partij in zee moet gaan met de PVV. Ank Bijleveld (staatssecretaris Binnenlandse Zaken) zei een emotioneel congres te verwachten, waarbij de meerderheid zich voor de akkoorden zal uitspreken. De kritische Willem Aantjes (oud-fractievoorzitter) hoopt dat een ''wonder'' gebeurt en het congres de plannen verwerpt.

Fractieleider Maxime Verhagen, met applaus en staande ovatie ontvangen, is ervan overtuigd dat de verdeeldheid in zijn partij zal worden weggenomen. Hij noemde de betrokkenheid van leden ongekend. Demissionair minister Camiel Eurlings noemde het regeerakkoord een prima programma, maar minister Ernst Hirsch Ballin (justitie) vreest juist dat het akkoord het land zal splijten.

CDA-senatoren zullen tijdens het congres alleen luisteren en niet stemmen. Ze willen hun handen vrijhouden om het akkoord te toetsen aan de grondwet en internationale verdragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.