Home

Achtergrond 1 reactie

Verhagen, Bleker en Atsma vallen goed bij sector

De benoeming van Maxime Verhagen als minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Henk Bleker en Joop Atsma als staatssecretarissen voor respectievelijk landbouw en milieu valt in goede aarde.

Voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij noemt de benoeming van Bleker heel goed. "Een no-nonsense staatssecretaris, van wie we no-nonsense beleid mogen verwachten", zegt Ten Have.

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu schetst Bleker als een noorderling die in staat is mooie dingen neer te zetten. "Hij moet de verduurzaming van de voedselconsumptie voortzetten. Verburg heeft dat goed ingezet. En hij zou naar het bedrijsleven moeten luisteren wat betreft verduurzaming. Als ik zie wat Vion doet, dan denk ik dat duurzaamheid daar hoger in het vaandel staat, dan bij het kabinet."

Dat CDA’er Joop Atsma staatssecretaris voor verkeer en milieu wordt, krijgt ook bijval vanuit de landbouw. Maar Akkerman is niet op voorhand enthousiast. "Als hij voor het milieu net zo enthousiast wordt als voor sport, dan kan het nog wat worden."

Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) zegt dat met Atsma iemand is benoemd die goede kennis heeft van het mineralenvraagstuk. "Belangrijk is dat de landbouw nu weer als een economische sector wordt beschouwd." Hij hoopt dat het kabinet wat minder abstract in de uitvoering is als het vorige. "Verburg kon ook niet anders, zij was ook gebonden aan het regeerakkoord."

Akkerman: "Ik hoop dat Bleker en Verhagen de verduurzaming van de veehouderij nu echt concreet maken. Want bij Verburg is dat niet verder gekomen dan een vrijblijvend praatclubje."

Directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten is minder enthousiast. Volgens hem wordt succesvol natuurbeleid een halt toegeroepen. "Net nu de finish van de ecologische hoofdstructuur in zicht is, stopt het kabinet met de voltooiing."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kritische Lezer

    Wat lees ik nu? Heeft Atsma een goede kennis van het mineralenvraagstuk??? Waarom hebben we daar al die jaren dan niets van gemerkt? Nee Wyno, onze Joop staat net zo dom te tellen als iedereen.

Of registreer je om te kunnen reageren.