Home

Achtergrond 1043 x bekeken 64 reacties

Verburg: Afmaken kalveren valt onder wet

Boeren die te lichte kalveren afmaken moeten voldoen aan de wettelijke eisen die daaraan worden gesteld.

Dat antwoordt demissionair landbouwminister Gerda Verburg op schriftelijke Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De minister bevestigt dat het voorkomt dat kalveren onder de 36 kilo niet worden afgenomen. Ze bevestigt niet dat deze dieren op het bedrijf worden gedood.

Wel schrijft zij dat het de verantwoordelijkheid is van de veehouder aan elk dier de nodige zorg te besteden en te voldoen aan de regelgeving. Bij euthanasie van een dier op het bedrijf moet worden voldoen aan het Besluit van dieren, onderdeel van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, en, indien van toepassing de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde.

Over de ethische aanvaardbaarheid van het doden van dieren waarvan het houden onrendabel is spreekt Verburg zich niet uit. Zij verwijst naar het wetsvoorstel Wet dieren die in behandeling is en waarbij die vraag aan de orde komt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Daar geloof ik helemaal niets van, criticaster, daarbij komt dat ik zelden hoor van een NL'se melkveehouder dat ze hun lichte kalfjes afmaken.

 • no-profile-image

  CRITICASTER

  Boerin uit USA, bij veel melkveehouders in Nedrland worden de kalveren wel lichter geboren. Daar komt bij dat veel kalveren een dusdanige belabberde verzorging krijgen (te laat biest, nat/geen stro, te dunne kunstmelk.....) dat er kalveren zijn die in gewicht afnemen in plaats van te groeien........ Het management id de melkveehouderij is vele malen slechter dan in de intensievere sectoren......... Zolang er melkveehouders zijn die het management niet onder de knie hebben zal dit zo blijven. Een genadeschot na de geboorte is dan niet zo dieronvriendelijk als het liijkt......... Wat is het verschil tussen een haantje van de legkippen, een licht biggetje, een geitenbokje, een Shetlander hengstveulentje of een kalf???!!!

 • no-profile-image

  grote

  ik begrijp dan ook niet dat onno niet een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel grote kalvermesterij in denemarken heeft met allemaal jersey stierkalveren, die worden hier namelijk al jaren bij de geboorte afgemaakt, of is onno met de noorderzon ( schulden bij boeren ) verdwenen uit denemarken??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 • no-profile-image

  criticaster

  boerin uit USA, het geloof kan ik je er niet bij verkopen. ik spreek over feiten die ik dagelijks tegenkom. dat je weinig hoort van boeren die hun kalveren afmaken klopt; ze geven ze mee aan de handelaar/Vion, op de verzamelplaats worden ze dan 's avonds geeuthaniseerd.
  Als je me niet geloofd vraag je 't maar aan de dierenarts of de RVV van de verzamelplaats.
  Feit is wel dat ze minimaal 14 dagen moeten zijn voordat ze op de verzamelplaats mogen worden aangevoerd....... De boer ontvangt een "nulnota", de veehouder die het wél goed doet betaald dus mee voor transport van het kalf, dierenarts en afvoer van het kadaver.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Het doden van dieren moet tot het uiterste voorkomen worden. Het is al erg genoeg dat er per jaar in Nederland 500.000.000 dieren in de vee-industrie na een kort en ellendig leven over de kling worden gejaagd ter wille van de bevrediging van de genotzucht van de mens.

 • no-profile-image

  Erwin

  Beste Huub, een lager vervangingspercentage levert alleen maar meer kalveren op omdat er op de melkveebedrijven minder kalveren nodig zijn voor de vervanging. Aangezien elke koe nog steeds met redelijke regelmaat (ca 1 jaar) moet afkalven om voldoende melkproductie te behouden, wordt het aantal geboren kalveren niet minder!

 • no-profile-image

  huub

  Een lager vervangingspercentage zorgt voor minder mannelijke holsteinkalveren, en meer BB kruislingkalveren..

 • no-profile-image

  robert

  Aan allen die reageerden, wat is nu jullie conclusie?

 • no-profile-image

  Huub

  Ga eens met mensen bij kalververzamelcentra praten, voor dat van Drie met maatregelen kwam werden er daar veel zwakke en te lichte kalveren geeuthanaseerd. Melkveehouders weten dit niet omdat ze dan een zogenaamde "nulrekening" krijgen (opbrengst kalf €15, kosten €15 = €0,-.) Feitelijk gezien worden deze kalveren betaald door melkveehouders die wel in staat zijn sterke, fitte kalveren te leveren.

  Het stellen van scherpere eisen aan kalveren is een slimme zet geweest van van Drie, nu krijgen de melkveehouders de volle laag in plaats van de kalverhouders.

  Willen de Heren en Dames melkveehouders ontkomen aan de crime van van Drie dan moet er gekruist worden met rassen met bespiering (fleckvieh, Montbeliarde, MRY) En het vervangingspercentage moet omlaag (minder restproducten uit de fokkerij).

 • no-profile-image

  Claire

  En hoe zit 't dan met het doden van eendagshaantjes. Of hebben die een lagere aaibaarheidsfactor?

 • no-profile-image

  koetje

  Wie dit soort praktijken verdedigt moet zich na laten kijken.Het gaat om gezonde maar te lichte kalveren.Wanneer je die niet in 4 weken tijd op een goed gewicht kan krijgen moet zijn opfok maar eens onder de loep nemen.Afgelopen week een tweeling gevangen,ook te licht maar we gaan er alles aan doen om ze op een goed gewicht te krijgen,niet met kunstmelk maar met volle vette koeienmelk.Desnoods 3 keer per dag.

 • no-profile-image

  koetje

  Dat de kalveren uiteindelijk aan de slachthaak belanden is waar.Maar dat gaat om voedsel en ja hier worden dieren voor gedood.Dat gebeurt al sinds het begin der tijden en hier is ook niks mis mee.Maar afmaken omdat een beest te licht is gaat veel te ver,ik weet ook zeker dat mijn dierenarts hier ook nooit aan gaat meewerken,en terecht.

 • no-profile-image

  koetje

  Als de dierenarts moet euthanaseren heb je ook onkosten.Voor de melk reken je per dag 2 euro x 20=40 Als je melk hebt die je toch moet dumpen kost het niks.En arbeid
  niet betaalt krijgen?Nou daar zijn we wel aan gewend.

 • no-profile-image

  onno

  Er is nog iets anders vreselijk storends. Iedereen moppert over de vele regeltjes, wetjes en papierwerk. Maar het is deels de landbouw zijn eigen schuld.
  Nu komt er weer een wet die de euthanasie van jonge kalveren moet gaan regelen. Jullie, als vakorganisatie en veehouders zelf, hadden moeten zeggen: Dat doen we niet..
  Dan was er ook geen wet nodig. En PR matig nogal wat slimmer.
  Jullie spelen zelf organisaties als Wakker Dier in de kaart met deze onzinnige acties. Men zal zeggen: de landbouw kijkt alleen maar naar geld, heeft geen verantwoordingsbesef. En wat willen we daar nu op zeggen?
  In deze hebben ze nog gelijk ook.
  Bij onze bedrijven gebeurt euthanasie niet, punt uit. Als ik merk dat de te kleine beestjes niet goed worden behartigd, zwaait er wat.
  En dat zou niet een uitzondering moeten zijn.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  ??,,?? hoe ken jij nou weten dat dit geen dagelijkse praktijk is man? Volgens mijn sla dit niet op gewone melkveehouders maar op kalvermesters en handelaren. Zijn jij d'r soms ook zo eentje?

 • no-profile-image

  koetje

  Spotvogel,wat Huub stelt is wel waar,hij zegt eigenlijk niets anders dan om wat meer met andere rassen te kruisen,dan krijg je automatisch zwaardere kalveren die ook nog meer waard zijn. Punt is gewoon dat HF-pinken veel worden geïnsemineerd met pinkenstieren vanwege het afkalfgemak,dit zijn ook vaak de lichtere kalveren.Maar mag nog geen reden zijn om ze af te maken.Wie het kleine niet eert is het grote niet weert.

 • no-profile-image

  simon

  Onno,Is de wildebeest in Afrika ook intensief veehouden,C'mon now?de wilde bison herd in North America never was een intensive vee houderij.Er waren geen veehouders daar.
  Je kan dat dus niet vergelijken met het moderne veetelen.hetzelfde geld voor schapen te vergelijken met bisons.
  Het schaap is al gedomestikeerd voor 1000 yaar,ze zijn het meeste van het natuurlijke instinct kwijt,hetzelfde geld voor de rundvee stapel.Bisons daarentegen zijn nog steeds wild en kunnen heel good op zichszelf passen,zo ik laat ze.

  Toen ik nog in Holland boerde dacht ik er net zo over als jij.Hier in Canada zijn m'n ogen pas open gegaan dat de hele boeren wereld zachtjes aan naar de klote gaat omdat ze op het verkeerde pad zitten,gedwongen misschien,maar op het verkeerde pad.

  Ik heb niet gezegd dat je niet voor je beesten zorgt,ik zei dat je de beesten niet de aandacht kunt geven die ze NODIG hebben omdat hun omgeving onnatuurlijk is.Alles word van het menselijke standpunt gezien,niet van het dierlijke.
  Vroeger in Holland molk ik 20 koeien en had weinig problemen,later hier in Canada 140 en altijd problemen,mastitis,afkalveren,klauw gebreken,niet in kalf kunnen krijgen op tijd.enz. Nee,geef mij de bisons maar,now heb ook ik een goed leven

  In de akkerbouw is het hetzelfde met tegenwoordig al die GM gewassen en Chem farming. De hele natuur leid eronder,maar niemand ziet het of wil het niet zien.Er word enorm veel geld aan verdient bij all partijen involved maar het is op de lange duur niet goed voor mens en natuur.

  Jullie zijn daar veel te intensief bezig,ik zal niet zeggen dat het bij jullie anders kan,er is gewoon geen ruimte,gewoon veel te veel mensen.

 • no-profile-image

  harmen

  Euthanasie wordt overal toegepast. Bij dieren en bij mensen. Op de boerderij en in de stad. Om allerlei redenen. Hoeveel huisdieren zouden er worden afgemaakt, omdat ze niet willen groeien, ziekelijk zijn? Thieme is er met haar vergrootglas weer in geslaagd om boeren op de kast te jagen.

 • no-profile-image

  boerin

  Wij wegen ieder kalf dat geboren wordt, zelden is er een lichter dan 36 kilo, waar heeft men het eigenlijk over?

 • no-profile-image

  onno

  Dit gaat nergens over. Afgezien van het feit dat de landbouw, terecht, nu een lawine van kritiek krijgt, moet je dit als boer niet willen doen. Je hebt vee en daar heb je fatsoenlijk mee om te gaan. Euthanasie van anders gezonde dieren is geen deel hiervan.

 • no-profile-image

  onno

  Simon, heb ik al eerder geopperd, breng ze maar bij mij.. Maar niets hoor..
  @Jeroen, en bierbostel gaat ook niet lukken waarschijnlijk. Ze hebben lang lopende contracten met veehouders. En diezelfde veehouders zagen de bui al heel lang hangen waarschijnlijk.
  En waarom zo gefocused op BB? Kan wel wat anders bedenken..

 • no-profile-image

  onno

  @Simon, de opmerking dat grote bedrijven dit in de hand werken, slaat helemaal nergens op. Or in good English.. BS.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Onno,

  Hij doet het weer hoor die Amerikaan en weer succes bij de veehouders.
  En inderdaad voeding,mineralen,balans.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Onno,

  Inderdaad, zit nu nog "helaas" het oude voer op te maken. Bierborstel niet te krijgen, de hele zomer om gevraagd en nu pas gaan ze zoeken en haast niet te krijgen.

 • no-profile-image

  S Bremmer

  Onno,geen BS.Mega bedrijven hebben geen tijd meer om achter elk dier aan te kijken als het zou moeten.Alles is gemachanizeerd tot the hilt,de beesten (kippen.varkens,mest kalvere,melkvee enz)zitten samen gepakt als haringen in een ton in een environment dat is not natural,ziekten moeten onder worden onder de duim gehouden met medicatie en vaccine.
  Kortom,het kan niet anders in een economie dat is gebaseerd op hoge kosten en lage opbrengsten,de beesten en de boer zijn de dupe.
  Hier in Canada het is het zelfde.

  Ik heb op diverse farms gewerkt hier en al deze problemen gezien.It is crazy really, wanneer je een stap achteruit doet en het van een afstand ziet.

  Ik heb gekozen voor een more natural lifestijl voor mijn dieren en mijzelf

  mometeel heb ik 150 bisons op 700+ ha.
  Alles gaat hier zover het kan als het in het wild gebeurde. De bisons zijn vrij to do as they please.Geen vacine of medicatie word hier gebruikt,geen assistentie bij het afkalveren is gegeven.
  Alles is gewoon raw nature.ik doe een of twee keer per week de ronde om te kijken of alles in orde is en de heining nog heel is,en een keer per jaar worden de slacht rijpe dieren uit gesorteerd en verkocht.Gezonder eten kan je niet
  Als ik een zieke ziet krijgt hij of zij de kogel,en de coyotes hebben ook weer een goed maal.

  Een keer per week hooi voeren in de winter ronds het af.

  Maar ik realizeer me dat in Europa bijna niet meer mogelijk is,er zijn gewoon veel te veel mensen daar.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oke Koetje Boe, dat had ik dus even niet helemaal goed begrepen. Maar omdat Huub over die laag betaalde arbeid begon dacht ik dat zijn insteek anders was. Natuurlijk is het handel en moet er bedrijfsinkomen uit verdiend worden. Daar heb ik alle begrip voor. Maar zoals jijzelf al zegt: wie het kleine niet eert....!

 • no-profile-image

  schreuder

  een bekend gezegde vermeld "zeg mij hoe hij zijn dieren verzorgd en ik zeg u wie hij is".
  Of het afmaken van kalveren wel of niet onder de wet valt vindt ik niet erg relevant. Voor de meeste bizarre zaken geeft de wet geen uitsluitsel immers een gek kan meer vragen verzinnen als er beantwoord kunnen worden door de raadsheren !
  Opvallend vindt ik wel dat de minister niet eens een opmerking maakt over dit gedrag.
  Een beschaafd land als het onze moet zich ver verwijderd houden van dit soort praktijken. Een kans om als melkveehouderij en vleeskalverenhouderij gezamelijk dit probleem uit de wereld te helpen op een andere wijze als dat dit nu kennelijk gebruikelijk is.

 • no-profile-image

  iedereen weet

  mijn grote vraag en waar niemand over spreekt is: mijn kalf is te licht, en de kavermester ( tenminste zo is het hier ) wil geen kalveren ouder dan 4 weken. waar moet ik met m,n te lichte kalveren heen ??????????????????????? zelf aanhouden ?????????????????

 • no-profile-image

  boertje

  Conclusie? Dat alles steeds meer gaat draaien om geld, geld en nog eens geld. Het is een schande dat deze discussie wordt gevoerd. Als je een licht kalfje vangt, verzorg je die extra en houdt het wat langer aan, dan komen die kilos vanzelf en heeft een ander (de mester) er ook nog wat aan. Maar de boeren hebben steeds minder tijd, hoe dat komt? Het wordt een industrie net als bij de kippen en varkens. Zonde van de sector!

 • no-profile-image

  robert

  Dit soort berichten rechtvaardigd wel het bestaansrecht van de PvdD. Wie maakt er nu een kalf van 35 kg af? Gewoon een week goede verzorging en het is alsnog 100 euro waard. Een melkkoe met vlokken in de melk spuit je toch ook direkt niet dood!

 • no-profile-image

  ??

  @Jan flikker toch een eind op zeg. Ik pas goed op mijn dieren en heb hier ook totaal geen last van. Heb per jaar meer dan een paar duizend kalveren groot te brengen en heb ik nog een groep varkens. Waaronder ik onder mega zou vallen, dus houd die smerige aantijgingen van jou voor jezelf!
  Het is gewoon een schijnheilige manier van vragen stellen in de kamer, zodat er weer aandacht komt voor een minimaal probleem, die veehouders die het presteren om niet fatsoenlijk die kalveren binnen een maand op gewicht te krijgen, mogen zich ook wel achter de oren krabben.

 • no-profile-image

  huub

  Onze Fleckviehkruislingen (50% en 75%FLV) gaan op een leeftijd van maximaal 18 dagen van het erf en brengen gemiddeld €250 op. Onze stierkalfjes hebben dus een positieve waarde als ze achter de koe liggen. Als je een kalf minstens 14 dagen moet voeren voor een schrale €100 dan wordt je arbeid niet goed betaalt.-----------------------------------Wat mij niet duidelijk is waarom HF vaarskalveren niet veel duurder zijn. Als je als HF-boer je koeien allemaal met BB insemineert dan vang je gemiddeld €250 voor je kalveren (vaarsjes en stiertjes door mekaar.) Een HF stier brengt €100 op, dus dan zou een HF vaarskalf op 14 dagen al €400 waard moeten zijn...

 • no-profile-image

  onno

  Omdat het gebeurt in Noorwegen en bij andere half gare Vikingen, betekent niet dat het goed is..
  Dat men te kleine biggetjes afspuit kan ik geen oordeel over hebben, in principe zou euthanasie ook niet daar moeten plaats vinden, want ik ken de bedrijfstak niet goed genoeg.
  Van koeien weet ik wel aardig wat en ik weet dat te kleine kalveren afspuiten niet nodig is en weerstand oproept, niet alleen bij consumenten, maar ook bij vakbroeders.

 • no-profile-image

  onno

  Het zal allemaal wel, koetje... Over hoeveel % van de kalveren hebben we het eigenlijk?
  10 % aan de lichte kant?
  Een doorsnee bedrijf in NL heeft 80 kalveren per jaar?
  We hebben het over 8-10 kalveren per jaar. Ok, 1 per maand...Ik kan wel andere problemen verzinnen.

 • no-profile-image

  onno

  @Maarten, je moet onderscheid maken tussen niet levensvatbare dieren en dieren die wel levensvatbaar zijn, maar alleen omwille van handelsoverwegingen euthaniseren. Dat laatste hoort niet.

 • no-profile-image

  ??

  @Snap Simon zijn reactie ook niet helemaal.
  Op grote bedrijven, kan het financiel uit, om zoals Onno had geschreven, iemand in dienst te hebben,rond de klok.
  Green Meadow farms, hebben 100 kalveren per dag en er is 24 uur per dag een veearts aanwezig plus rest aanwezig personeel.

 • no-profile-image

  onno

  Toch wel Simon. Het aantal bizons in de zuidelijke herd, voordat de engelsen alles afschoten in 1800 was een behoorlijk intensieve 'veehouderij'.
  Je statement dat grote bedrijven geen tijd hebben om naar de beesten te kijken slaat nergens op. Jij zegt zelf dat jij niet bij de koeien kijkt, alles purely raw nature. Bij ons staat alles onder 24/7 controle. Het zou menig kraamafdeling in Nederland niet misstaan. En we kunnen dat omdat we gespecialiseerd personeel kunnen aannemen specifiek voor specifieke doelen op het bedrijf.
  Ik heb ook al hier of ander forum gezegd dat er in NZ ongeveer 1 miljoen schapen zijn omgekomen door sneeuwstormen, geweldig dat puur natuur. Dus jouw stelling is BS.

 • no-profile-image

  Simon

  Onno,bison lagen in het wild geen twee keer in een jaar op de zelfde plaats en populatie dichtheid heeft daar niks mee te maken.die miloenen bisons ware echt niet allemaal bij elkaar.@Terug naar lichte Kalveren afmaken.Het zal wel te maken hebben met de economische situatie daar,vroeger kwam het ook wel voor dat nuchtere kalveren gelijk geslacht werden op grote schaal,ze waren toen ook niks waard.Hier gaat het alleen om de te lichte.Als de mensen er zo'n probleem mee hebben moeten ze maar een weeshuis oprichten voor ze.

 • no-profile-image

  Maarten

  Lichte kalveren vroegtijdig afmaken, klinkt hard. Het gebeurt ook in andere diersectoren. Gisteren bij ons een halfwas varken geslacht anders was deze een aantal uren later zelf doodgegaan. Hoeveel kan en wil de veehouder financieel en mentaal dragen. De tussenhandel verdient bijna altijd goed, ongeacht welke boerderij- en winkelprijs. Waar ter wereld. Maarten

 • no-profile-image

  criticaster

  werd IK hier bijna afgeschoten, blijkt dat ze 't elders in Europa massaal doen zoals ik het vertelde. kijk maar op "Britten schieten weer de helft.........."
  soms is de waarheid gewoon niet zoals sommige mensen dat graag zouden willen zien.........

 • no-profile-image

  onno

  Jij durft criticaster.. Even over jouw laatste vraag.. Inderdaad, er is geen verschil.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat weet ik wel beste Onno, maar ik probeer in deze discussie juist het "zelfredzame" element van het gebruik van meer of minder gangbare restgrondstoffen in de eigen ruwvoervoorziening naar voren te halen. Want dat is immers de strekking van het forum 'bewuste keuze voor een betere toekomst'! Op 18 oktober om 13.04 u stelde Criticaster dat veel melkveehouders een slecht management voeren. Ik kan dat niet beoordelen maar denk wél dat fora zoals deze voor veel boeren nuttige informatie en denkstof kunnen opleveren.

 • no-profile-image

  ??

  @Robert, voordat je als een kip zonder kop reageerd. Hoeveel praten we over. De PvdD weet drommels goed dat dit niet dagelijkse praktijk is, maar door kamervragen te stellen,krijgen ze weer aandacht van een journalist en voila je hebt weer een krantbericht, die aangeeft hoe "slecht" boeren wel niet zijn.

 • no-profile-image

  boer

  Schandalig dat er kalveren afgemaakt worden. Hoeven we ook niet meer over imago te praten. Decadent zooitje!

 • no-profile-image

  George

  Er bestaat maar 1 woord voor dit soort figuren: moordenaars.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Krijg nou wat. Het mag helemaal niet om duizenden kalveren en varkens in één megastal te houden. Verburg most daar haar AID, RVV en NMA maar es langs sturen. Die ??,?? is vanzelf makkelijk op te sporen.

 • no-profile-image

  Veehouder Frans

  Als de kalversector de leeftijdsgrens van maximaal 1 maand oud liet vallen was het probleem ook opgelost! Boeren die kalveren afmaken omdat ze te licht zijn en er geen zin in hebben om ze wat langer te verzorgen zijn het niet waard om vee te houden!

 • no-profile-image

  Kritisch

  Op bedrijven waar dit voorkomt of waar de uitval onder de koeien te hoog is verplicht inkruisen met andere rassen! Dit heeft niks meer met duurzame veehouderij te maken!!!

 • no-profile-image

  ??

  Jantje, schreef ik 1 stal op 1 locatie?
  Dat je weinig kennis hebt van de landbouw heb je al genoeg laten zien.

 • no-profile-image

  criticaster

  Thieme maakt weer gebruik van massahysterie door de manier waarop ze dit presenteert.
  Feit is dat het bij kippen en varkens in Nederland heel gewoon is.........
  Bij kalveren in o.a. Amerika en !!!!DENEMARKEN!!!! ook.
  Ik heb respect voor mensen die de kalveren "vertroetelen" tot een zwaarder gewicht, doe dit zelf ook maar...... als je economisch rekent moet je 't geweer in de afkalfstal hebben staan......

  Je kunt een hele discussie voeren over ethisch of niet maar misschien is een genadeschot gelijk na de geboorte wel diervriendelijker dan de weg naar de slachthaak.

 • no-profile-image

  onno

  @Criticaster, In Denemarken ging en gaat het om Jersey kalveren en daar hebben "Dansk Kalv" voor in het leven geroepen, omdat het afschieten van kalfjes voor de meeste veehouders te ver gaat.
  USA veehouders krijgen ook nog wel op hun dak. Ik heb afspraken met vrij grote US-bedrijven, die onze producten ALLEEN onder zeer stringente voorwaarden willen kopen. Al met al, het slaat nergens op.
  Ik heb 20 jaar geleden al eens gezegd, toen was er ook zo'n idiotie, omdat kalveren weinig opbrachten, breng ALLE kleine kalfjes maar bij mij, of ik haal ze gratis op. Maar nee hoor, dat kon niet. Ik zeg het nu weer, ik haal ALLE te kleine kalveren op, waar de keuze is om te euthaniseren..

 • no-profile-image

  criticaster

  Een aantal jaren geleden was er een "Herodespremie"voor mannelijke kalveren in Frankrijk. Heel veel Nederlandse stiertjes gingen daar naar toe om ter plekke te worden geeuthaniseerd. De mensen die nu zo hard schreeuwen waren toen blij met de hoge opbrengstprijs van de slechte kalveren.
  Hoezo hypocriet..........
  http://ikregeer.nl/document/kst-21501-16-163

  e) slachtregeling lichte runderen (Deense delegatie) De Deense minister wees erop, dat de premieregeling voor het slachten van lichte runderen in zijn land niet werkt omdat het maximumslacht- gewicht door de Commissie niet goed is vastgesteld. Verder is het zo dat jonge kalveren vanuit Denemarken worden geëxporteerd naar Lid-Staten waar, in tegenstelling tot Denemarken, de slachtpremie voor jonge runderen (Herodes-premie) wel wordt toegepast. Gepleit werd om deze premie alleen toe te kennen aan kalveren die in de betreffende Lid-Staat zijn geboren. Landbouwcommissaris Fischler antwoordde, dat hij het Deense verzoek voor een wijziging van het slachtgewicht heeft onderzocht maar dat het gewicht uitsluitend kan worden gewijzigd wanneer objectieve statistische gegevens dit rechtvaardigen. Een beperking van de slachtpremie tot de Lid-Staat waar het kalf geboren is, is juridisch niet mogelijk, aldus de commissaris.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het doet goed te lezen dat Onno, Koetje Boe en andere veehouders wél op een deugdelijke en respectvolle wijze met hun te licht geboren kalveren omgaan. Feitelijk zou ook niks anders verwacht mogen worden van een oprechte boer. Maar als ik zo'n tekst als die van Huub lees dan word ik gewoon weer even moedeloos. Want het is zoals Koetje Boe stelt: boeren zijn er wel aan gewend om niet voor alle arbeid betaald te krijgen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gelukkig zijn er nog ECHTE veehouders zoals Koetje Boe, Onno, Boer met vol verstand, Veehouder Frans, Robert en Herman Schober, want anders zou ieder beschaafd mens alle begrip voor de boerenstand subiet op de schroothoop mieteren. Vooral zo'n Criticaster, die te licht geboren kalveren het liefst tijdens het vangen of aftrekken al de kogel zou geven, verdient feitelijk het licht niet in zijn eigen ogen. Inderdaad Koetje Boe, gewoon een tijdje goed bijvoeren met echte eerlijke volle vette melk en dan komt het weer heel gauw goed met zo'n beessie. Schandalig dat uitgerekend een land als Denemarken hier als voorbeeld genoemd wordt. Daar komen ook al die lui vandaan die 's zomers 'werkvakantie' nemen om op de Noordpool honderdduizenden zeehondbabys dood gaan knuppelen. Zegt wat over de mentaliteit van zulk volk t.o.v. het leven! Niemand wil het weten, maar dat land hoort ook tot de EU!

 • no-profile-image

  Jan

  Onno, je kunt schapen niet echt met bison vergelijken, bison zijn nog steeds wilde dieren, aangepast om te overleven onder moeilijke omstandigheden, bison kunnen zich prima redden en laten niet snel zien wanneer ze ziek zijn, dat maakt ze een te gemakkelijke prooi voor de wolven.
  Ik kan Simon z'n denkwijze wel begrijpen, ik denk ook dat we met de intensieve veeehouderij op de verkeerde weg zitten, met name hier in Noord Amerika waar groeibevorderaars zijn toegelaten en de GM gewassen overal groeien. Onder het mom van efficiente voedsel productie schijnt alles te mogen, in europa zie ik het ook langzamerhand die kant uitgaan omdat ook daar het voedsel maar steeds goedkoper in de winkel moet liggen, maar of dat ook allemaal etisch verantwoord is??? daar moet dus de boer zelf verder over nadenken, vindt jij het acceptabel om de kalveren af te maken die licht maar wel gezond zijn ?? Ik neem aan dat een d'arts dit moet doen in NL of mogen boeren tegenwoordig zelf dit soort handelingen doen? Ik zou daar als d'arts wel moeite mee hebben.

 • no-profile-image

  Simon Bremmer

  Ben ik effe blij niet meer in nederland te boeren.
  Ik zou compleet geschift worden van all die regels en wetten die deze city slickers oplegd weten te krijgen aan boeren sinds ik geemigreerd ben

  All deze zogenaamde "dieren liefhebbers" die zo in geweer komen over een kalf dat not economish is en afgemaakt word hebben geen probleem met het doden en eten van een kalf that afgemest word een jaar later

  Beetje hipocritish in mijn ogen.

  On the other hand ben ik ook geen voorstander van intensive Mega boerderijen want dat werkt boven genoemde praktijken in de hand.
  Steeds meer doen voor minder geld,daar moet its onder lijden,in dit geval de kalveren.
  As i see it,the hollandse consument hem/haar self is de culprit als ze geen extra euro willen betalen voor voedsel,maar er niet voor terugdeinzen om 10.000 of meer te spenderen om op vakantie te gaan.

  Groeten uit Canada

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik noemde die Bierborstel onlangs in de discussie van het forum "bewuste keuze voor een betere wereld". Had er geen idee van dat Jeroen tevergeefs probeerde om aan dat spul te komen. Maar ik noemde in dat forum ook Melasse als mogelijke toevoeging aan het rantsoen van melkvee.

 • no-profile-image

  boertje

  Zo is het koetje boe, gelukkig zijn er nog boeren met passie, die proberen er wat van te maken!

 • no-profile-image

  onno

  Simon, het ging er even om, dat een herd bisons,zoals in 1800, meer dieren had dan welke veehouderij dan ook. Ze konden heen en weer lopen, maar als de beestjes bij elkaar liggen, is het vrij dicht bevolkt.
  Er is weinig onnatuurlijks aan, bij een koe die netjes in een dik pak stro ligt af te kalven.
  Als je melk wilt hebben,zul je toch echt de koeien bij elkaar moeten zetten. Wordt en kan niet anders.
  Je stelt dat je vroeger geen problemen had met 20 koeien, later in Canada wel. Ik kan je ander verhaal vertellen van deense/nederlandse veehouders, die kunnen onderschrijven dat bij goede voeding, een heel hoge melkproduktie realiseerbaar is, zonder problemen. Men moet voeren naar genetische potentie.. Ik zie het daar heel vaak fout gaan. Bunk-culling heet dat op zijn Amerikaans. Maar goed, discussie op zich.
  @Jan, nee, mijn hele betoog is juist TEGEN het euthaniseren van kleine kalveren. En ik ben het met je eens dat we veel kritischer als agrarier moeten zijn over wat we wel en niet willen. Maar dat grote bedrijven minder aandacht kunnen besteden aan diergezondheid en welzijn is onzinnig.
  Het euthaniseren van kleine kalveren en het laten aborteren, zoals in NZ gebruikelijk is, heeft niets te maken met efficientie, alleen met symptoom bestrijding en afdekken van managment fouten. Moeten we niet willen..

 • no-profile-image

  Simon

  Onno,
  wij hebben in Canada geen probleem met kalf gewicht,dat schijnt alleen in holland voor te komen,mij kan het eigenlijk niet veel schelen wat ze daar uitspoken.Ik wou alleen even mij opinie geven.@Bison kalfjes wegen gemiddeld maar 20 kilo bij de geboorte.Ik kan je wel vertellen je na er de eerste keer een afgestoten kalf(meestal een van een tweeling) te hebben grootgebracht met de fles. de tweede gelijk om zeep brengt.

 • no-profile-image

  ??

  Problemen met klauwen, mastitus, rantsoen, heeft niet direct met huisvesting te maken. Management, VOEDING(daar gaat veel mis).
  140 koeien alleen? Misschien te veel?

 • no-profile-image

  onno

  @Jeroen, een goede productie is niet zo heel moeilijk. Veehouders moeten er alleen naar voeren. In een auto doe je ook eerst benzine, voordat men gaat rijden... Koetje is niet anders.. Maar ja, ga dat maar eens over brengen naar de praktijk..

 • no-profile-image

  onno

  Spotvogel, in de veehouderij worden van alle mogelijke bijprodukten gebuikt uit de voedingsindustrie. Bierbostel en melasse zijn een van de vele.

 • no-profile-image

  koetje

  Nou dat is dan mooi voor jou Onno,ik heb het trouwens niet verzonnen maar zoals je zelf al zei,een discussie die eigenlijk geen discussie mag zijn.

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.