Home

Achtergrond

'Veel meer Indiase doden door malaria'

In India gaan ruim dertien keer meer mensen dood door malaria dan de wereldgezondheidsorganisatie WHO denkt.

Dat zeiden onderzoekers van de universiteit in Toronto vandaag. Volgens de onderzoekers sterven in India jaarlijks 205.000 mensen aan malaria, in plaats van de 15.000 die de WHO inschat.

De onderzoekers interviewden tussen 2001 en 2003 familieleden van 122.000 doden, verspreid over 6671 gebieden in India. Daar baseerden zij hun schattingen op. De WHO gebruikt cijfers die de overheid verstrekt en bekritiseert de schatting van de onderzoekers. ,,Verbale autopsie is geen betrouwbaar instrument om malariadoden te tellen, omdat de symptomen van malaria overeenkomen met andere veel voorkomende oorzaken van acute koorts.''

De onderzoekers aan de Canadese universiteit roepen echter de WHO op hun schatting aan te passen, om te voorkomen dat er te weinig geld naar preventie, diagnose en behandeling van malaria in India gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.