Home

Achtergrond 2 reacties

Van Haersma Buma fractievoorzitter CDA

De jurist Sybrand van Haersma Buma gaat de CDA-fractie in de Tweede Kamer leiden.

De fractie koos hem vanochtend als opvolger van Maxime Verhagen, die in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt.

Of de fractie unaniem voor Van Haersma Buma heeft gestemd, is nog niet bekend. De 45-jarige Van Haersma Buma is acht jaar lid van de Tweede Kamer. Hij was de afgelopen jaren woordvoerder justitie (veiligheidsbeleid) namens het CDA. Ook was hij sinds 2007 secretaris van de fractie.

Direct na de stemming droeg Verhagen de voorzittershamer over aan Van Haersma Buma, die een staande ovatie van de fractie kreeg. Verhagen feliciteerde hem met de "enorme verantwoordelijkheid'' die hij krijgt. Hij sprak de verwachting uit dat Van Haersma Buma "met fierheid'' leiding zal geven aan de "fantastische fractie''. Verhagen heeft er alle vertrouwen in. "We gaan samen het CDA weer op de kaart zetten'', zei hij.

Van Haersma Buma bedankte Verhagen voor zijn inzet in de afgelopen jaren en zeker voor wat hij de afgelopen maanden voor de fractie heeft gedaan. "Wij zijn er klaar voor, we gaan er tegenaan'', aldus de nieuwe fractievoorzitter.

CDA-Kamerlid Gerda Verburg, die afgelopen weekeinde besloot geen fractievoorzitter te willen worden, zei te verwachten dat Van Haersma Buma een hele goede fractieleider wordt. Volgens haar heeft hij voldoende ervaring en kent hij de fractie goed. Verburg ging niet in op de stemverhouding binnen de fractie. "Ga er maar vanuit dat Van Haersma Buma de meeste stemmen heeft gekregen.''

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Patrick

    Sybrand kan een talent zijn, dat is dus afwachten. Zelf denk ik dat niemand echt wilde.CDA heeft en had grootste moeite om ministers en staatssecretarissen te leveren. Plus die partij is intern verscheurt, plus alle aandacht zal uitgaan naar het uitvoeren van het regeerakkoord. Dat akkoord zal een paar prima lijnen hebben, maar overall gemaakt uit zeer beperkte gedachten en bewustzijn. En dat samen met een verdeelde CDA, nee dat gaat niet. De huidige CDA is hetzelfde als de PVV dus denk ik dat het beter is dat de CDA kiezer volledig overstapt naar de PVV, het maakt toch in praktijk niets uit.

  • no-profile-image

    spotvogel

    Er is dezer dagen maar weer eens gebleken uit welk door en door verrot brandhout Verhagen gesneden is. Hij vroeg nota bene Verburg om fractievoorzitter te worden! Dat mens heeft zichzelf buitenparlementair in een Glossy Gerda te koop gezet en dat heeft ons allemaal een half miljoen euro gekost! En twee weken terug werd bekend (zie uitzending van Zembla Giftige Paling, 25.09.2010) dat zij willens en wetens al jarenlang toelaat dat zwaar met dioxines, cadmium, lood, kwik en andere zware metalen vervuilde 'Biesboschpaling' vrijelijk in heel ons land als 'ijsselmeerpaling' verkocht wordt. Honderdduizenden consumenten zijn dankzij dat mens vergiftigd en weet ik hoeveel misgeboorten zijn het gevolg van die voedselvervuiling! En last but not least: de Raad van State heeft haar onlangs opgedragen een onterecht aan haar bevriende relatie Piet Oostveen afgegeven zwanendriftvergunning te heroverwegen! Hoe fout moet een politicus zijn om door het CDA voor publieke functies afgewezen te worden? We kunnen nog wat verwachten met jezuietenproduct Verhagen!

Of registreer je om te kunnen reageren.