Home

Achtergrond 183 x bekeken

VVD en CDA: dubbel paspoort geen probleem

Voor de VVD en het CDA is het geen probleem dat een bewindspersoon een dubbele nationaliteit heeft. ,,Daarover zijn wij altijd helder geweest'', zei Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA zaterdag.

,,Je kunt niet zeggen dat iemand met een dubbel paspoort noodzakelijkerwijs een loyaliteitsprobleem heeft'', stelde ze in reactie op de oproep van PVV-leider Geert Wilders aan CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner om haar Zweedse nationaliteit op te geven.

Ook de waarnemend partijvoorzitter van de VVD, Mark Verheijen, vindt het geen kwestie. ,,Voor ons in elk geval niet'', zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed. ,,Ik vind het geen enkel probleem. Ik twijfel niet aan haar loyaliteit aan Nederland.''

Verheijen en Sterk wezen erop dat VVD en CDA het aantal dubbele paspoorten willen terugdringen. Het gaat daarbij vooral om mensen die een buitenlandse partner naar Nederland willen halen. In het regeerakkoord staat dat buitenlanders straks pas definitief Nederlander kunnen worden ,,als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden''.

Veldhuijzen valt volgens Sterk niet onder de groep waar het regeerakkoord over gaat. De staatssecretaris is in 1953 geboren in Göteborg en heeft een Nederlandse moeder en een Zweedse vader. Daarmee is ze ook Nederlandse, volgens Sterk. ,,Als een van je ouders Nederlander is, ben je automatisch Nederlander'', zei ze. Sterk gaf voor de zekerheid aan dat het CDA de PVV-motie niet zal steunen.

GroenLinks-leider Femke Halsema roept premier Mark Rutte ondertussen op duidelijkheid te geven. ,,Laat Rutte dit CDA opknappen of stelt hij direct norm: dubbel paspoort leidt niet tot twijfel aan iemands loyaliteit'', twitterde ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.