Home

Achtergrond

VS exporteert meer vlees

De VS voert in 2011 naar verwachting 2,12 miljoen ton varkensvlees uit, 4,6 procent meer dan in 2010.

Het betreft een record. In 2008 werd tot nu toe het grootste volume varkensvlees uitgevoerd: 2,11 miljoen ton.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, in een analyse. Amerika voert eveneens meer kip uit, maar verliest op de rundvleesmarkt.

De VS blijft met een marktaandeel van 35 procent de grootste speler op de wereldmarkt. De VS wordt als varkensvleesexporteur volgens de USDA ook in 2011 gevolgd door de 27 lidstaten van de EU (marktaandeel 25,5 procent), Canada (19,4 procent) en Brazilië (10,5 procent).

De Amerikaanse uitvoer van kip neemt toe met 2,8 procent tot ruim 3 miljoen ton. Alleen Brazilië exporteert naar verwachting met 4,45 miljoen ton meer. De marktaandelen liggen op respectievelijk 34 en 38,5 procent. De vraag naar kip neemt volgens USDA vooral in Azië snel toe.
De rundvleesexport uit de VS daalt volgens USDA met 3,3 procent tot 1 miljoen ton. Overigens volgt de daling op een 18 procent gestegen export van rundvlees. Door de lage melkprijzen hebben in de VS meer veehouders koeien aangeboden voor de slacht.

Brazilië en Australië gelden voor de VS als de grootste concurrenten met exportvolumes van 1,8 en 1,3 miljoen ton. De voorspellingen zijn volgens Deutsche Bank zeer onzeker, omdat veehouders pas vanaf begin 2011 te maken krijgen met hogere voerprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.