Home

Achtergrond 284 x bekeken 6 reacties

VN roept op tot investering in landbouw

Overheden moeten ophouden te denken dat de "onzichtbare hand van de markt" het wereldvoedselprobleem oplost, en honger met gericht beleid te lijf gaan.

Dat concludeerde de Rwandese president Paul Kagame op een conferentie die de wereldvoedselorganisatie FAO liet voorafgaan aan de wereldvoedseldag.

Volgens directeur-generaal Jacques Diouf, die de analyse zei te delen, is landbouwonderzoek bij het terugdringen van honger cruciaal. Diouf roept landen op ook in moeilijke tijden te investeren in de landbouw.

Op dit moment telt de wereld 2,5 miljard kleinschalig boerende agrariërs en hun gezinsleden. De landbouwproductie moet 70 procent stijgen om de groeiende wereldbevolking in het jaar 2050 te kunnen voeden. Zonder verbetering van de landbouwtechnologie, bijvoorbeeld door gebruik van betere zaden en kunstmest, kan dit doel niet gehaald worden.

Josette Sheeran van het World Food Programme noemde de verbetering van vrouwenrechten een "geheim wapen tegen honger". Vrouwen leiden in de Derde Wereld de meeste boerenbedrijven, maar krijgen daarvoor nauwelijks krediet van banken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED

  Het moet uit de lengte of breedte komen. Vanwege de ongelimiteerde en gepromote mensenbevolkingsgroei/spike is er staks geen ruimte meer om mensen langer te laten leven, ondanks wellicht de progressie van de medische wetenschap op dit gebied. Het is heel mooi dat jullie aarde wellicht meer mensen kan onderhouden, maar moet dit experiment echt binnen de zo kort mogelijke tijd worden afgerondt?bizar

 • no-profile-image

  jan

  net wat ik wou zeggen, alles begint bij een betere prijs. Mijn vader kon met 1OOO kg graan in 1948 tien keer zoveel kopen als ik nu, en dat was de belangrijkste motivatie voor hem om nieuwe technieken toe te passen.
  Aan de huidige graanprijzen zou ik ook geen risico's nemen moest ik een boer zijn in de derde wereld.

 • no-profile-image

  gert

  In Nederland was het de laatste jaren de omgekeerde wereld,van landbouwgrond natuur maken,linkse hobbies

 • no-profile-image

  Jan Melkert

  Hoe meer voedsel des te meer mensen....ze blijven hip hoppen tot alles op is

 • no-profile-image

  gert

  voedselproductie kan wel snel opgevoerd worden,betaal de boer eens een fatsoenlijke prijs

 • no-profile-image

  veehouder uit een der zuidelijke zandgebieden

  globaliseren en voor de wereldmarkt produceren;waren enkele jaren geleden kreten en onzichtbare en niet realistische termen door sommoge voormannen uitgesproken.die mensen spanden zich voor een gavaarlijk karretje zonder stuur.ik ben blij dat er inzicht komt dat zoals de afgelopen 10 tal jaren met onboeren/gelden van het platteland niet de meest duurzame weg blijkt te zijn voor de overheden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.