Home

Achtergrond 513 x bekeken 8 reacties

Utrecht gaat praten over verbod op megastallen

Provinciale Staten van Utrecht gaan praten over het burgerinitiatief 'Stop veefabrieken in Utrecht'.

Het provinciebestuur heeft vastgesteld dat het burgerinitiatief aan de formele eisen voldoet. Het burgerinitiatief wil de vestiging van grootschalige veehouderijbedrijven in de provincie tegen houden. Volgens het initiatief zijn zogenoemde megastallen voor varkens, kippen en koeien slecht voor het welzijn van dieren, ontsieren ze het landschap en zorgen ze voor een grote milieulast. Bovendien neemt het risico op voor mens en dier schadelijke dierziekten toe.

In totaal hebben meer dan 15.000 inwoners van de provincie de oproep tot een verbod op veefabrieken ondertekend. Voor een burgerinitiatief zijn 15 handtekeningen nodig.

Milieudefensie heeft ook burgerinitiatieven ontplooid in Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Limburg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Henk Je stipt de pijnpunten aan; de vragen waar het wel om moet draaien (op de opmerking van hooivork na dan). Pakken we dat goed op als samenleving, dan is de hele megastallenkwestie een non-issue.

 • no-profile-image

  henk

  Maare meneer Rietman, waarvoor zijn eigenlijk die stallen nodig? Om de samenleving van nog goedkoper voedsel te kunnen voorzien?? Hoeveel procent betaleald de gemiddelde Nederlander voor voedsel heden ten dage? En hoe was dat vroeger? En dat dieren welzijn? Vroeger "mende "men een koe aan een halster, nu met een hooivork????

 • no-profile-image

  Uni Versi Teit

  Welzijn, welzijn en welzijn zijn kreten die ik lees in allerlei reacties. Maar moet men zich niet eerst afvragen of het religieus, ethisch en moreel nog wel te aanvaarden is, dat men dieren industrieel verwekt, industrieel opeen propt en laat groeien om ze vervolgens als stukgoed industrieel af te maken. Kortom, mag men dieren wel als industrie-produkt houden?
  Die vraag zou m.i. eerst beantwoord moeten worden ,voordat men begint over welzijn.

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Dit bericht staat in schril contrast met "'Kleine boeren risico voor dierziekten in Roemenië'
  25 okt 2010 11:04".

  Ik zou graag de onderbouwende argumenten van Milieudefensie willen zien en wat hun definities voor 'landschap', 'dierenwelzijn' en 'milieulast' zijn. :-D.

  Stallen kunnen namelijk prima in het landschap passen, desnoods onder de grond, of neergezet op daarvoor aangewezen agroproductieparken. Welzijn hoeft niet slechter te zijn; hoe definieren we welzijn uberhaupt? Bovendien kan de milieulast afnemen als alles ter plekke verwerkt wordt en goede filters worden gebruikt.

 • no-profile-image

  geen boer

  over de hele wereld zie je hetzelfde: het slechtste dierenwelzijn is in de (ultra) kleinschalige landbouw. Denk magere paarden/ezels/koeien/[uwdiernaarkeuze] ergens aangebonden langs de weg en zo. Vervoer opgeknoopt achterop de Hi-Ace pickup. Dan heb je de professionele gezinsbedrijven zoals bij ons in het Westen, daar is het natuurlijk al veel beter gesteld, maar door de bank genomen nog niet zo goed als op de mega-bedrijven. Neen, Bruschke heeft groot gelijk om zulke gratuit verkregen leken-opinies naast zich neer te leggen.

 • no-profile-image

  burger

  hendrik wil de megastallen desnoods onder de grond plaatsen en vraagt zich dan af waarom men zich zorgen maakt om dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  ??

  @Henk de gemiddelde burger lult graag mee over het ondernemerschap, hoe een agrarier moet werken, maar als die burger in de shop staat, koopt die liever dat goedkope stukje kaas,vlees etc.
  Voor de rest, welzijn is niet minder op groot, zou haast eerder zeggen beter,door dat men kan inversteren naar de behoefte van de dieren.

 • no-profile-image

  onno

  LTO heeft het maar netjes voor elkaar gekregen. Amateurs..

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.