Home

Achtergrond 329 x bekeken

Utrecht berekent besparing duurzame daken

De jaarlijkse uitstoot van CO2 in de provincie Utrecht kan flink omlaag als inwoners gaan investeren in duurzame daken.

Dat heeft de provincie berekend, aldus een woordvoerder vandaag.

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de ingebruikneming van drie duurzame daken, op de Jaarbeurs Utrecht, de Hogeschool Utrecht en op het Kalsbeek College in Woerden. Op de jaarbeurshallen ligt wit dak gecombineerd met een techniek om stikstof op te vangen. Dat zou de luchtkwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren.

Duurzame daken zorgen onder meer voor koeling van gebouwen en energiebesparing. Op de hogeschool test de provincie energieleverende daken.

De provincie Utrecht berekende dat als alle daarvoor geschikte daken in de provincie duurzaam worden, de uitstoot van CO2 jaarlijks 20 procent omlaag kan. Ook zou 85 procent van de energiebehoeften van woningen hiermee zijn gedekt.

In het onderzoek is de 'opbrengst' van duurzame daken berekend, maar volgens een woordvoerder van de provincie wordt het steeds reëler dat deze daken er ook echt komen. "Het wordt economisch aantrekkelijker door dalende kostprijzen van technieken en de stijgende energieprijzen."

Utrecht heeft ruim 71 miljoen vierkante meter dakoppervlak, bleek uit het onderzoek van de provincie. Dat zijn ongeveer tienduizend voetbalvelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.