Home

Achtergrond 221 x bekeken 4 reacties

'Uienteler gebruikt kachel in bewaring onvoldoende'

Sommige uientelers besparen op het stoken in de bewaring, constateert Luc Remijn, adviseur van DLV Plant.

Hij begrijpt daar niets van, gezien de late uienoogst en de slechte omstandigheden.

Remijn vertelt dat er donderdag een teler belde die zijn uien dinsdagavond had ingeschuurd. De kachels hangen er wel, maar hij gebruikt ze niet. "Ik ben woensdag wezen kijken. Het was niet goed. De box stinkt naar rot."

Op advies van Remijn is de teler anderhalve dag later toch gaan draaien met zijn kachels. "Waarom niet meteen? Natuurlijk, gas kost geld. En dan hoor je sommigen zeggen dat het vroeger toch ook altijd is gelukt”, verzucht hij. ”Dat het daarom nu ook zonder kachels moet goed komen."

Remijn maakt zich zorgen over de uien. "Het is nu gewoon veel te laat voor de uien. Bovendien waait het weinig en hangt er elke keer mist. Voordeel van de lage temperatuur is dat je flink kunt bijstoken in de bewaring. We adviseren nu de uien op 19 graden te brengen. Normaal mag het wat warmer, maar de huid is niet zo stevig. Het is buiten een graad of 12, dus dan kun je 7 graden opwarmen. Dan kun je flink drogen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Dinsdagavond inschuren en 's woendags al een rot stinkende box. Dan is der toch wat scheef gelopen met het hustpot stampen denk ik?

 • no-profile-image

  Leen

  Dat rot is niet te wijten aan het gebrek aan warme lucht. Dat zat al in de partij bij het inschuren. Gemiddeld genomen kun je met aanbevolen capaciteit de lucht ca. 3 graden opwarmen. Om je box op temperatuur te krijgen zul je veel intern of met menglucht moeten drogen/ventileren.

 • no-profile-image

  exact

  Ben ik nu een keertje met je eens, Jan. Weet je wat het met die Remijn is? Hij is DLV'er en moet zijn kost zien te verdienen. Een van de DLV-producten is bewaarbegeleiding. Maak mensen vanuit je 'autoriteit' bang, maak ongenuanceerde vertellingen en er komen vanzelf angstigen om hulp vragen. Ik ontken niet dat er probleempartijden zijn dit jaar, maar wel dat iedere partij uien problemen geeft. Simpel alleen het al dan niet natuurlijk afsterven van loof is van belang, dat was niet overal zo. Zo zijn meer factoren van belang. Door het niet aanbrengen van dergelijke nuances en het woensdag-rotte-uiengeurverhaal maakt Remijn zich volstrekt belachelijk. Alle reden om voor serieuze voorlichting een serieuze voorlichter te zoeken. Kennis is macht, misbruik van gebrek aan kennis ook blijkbaar.

 • no-profile-image

  Student

  Slechte uien met soms nog groen loof drogen zonder kachel duurt te lang! De schimmels zullen zo snel vermeerderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.