Home

Achtergrond 320 x bekeken

Uienaanbod 6,5 procent lager

De Nederlandse uienproductie valt 6,5 procent, 70.000 ton, lager uit dan vorig jaar.

Dat blijkt uit een presentatie van het Duitse marktbureau AMI op een bijeenkomst voor uienmarktkenners in het Engelse Luton. De lagere productie komt door de verlaagde opbrengst per hectare.

Dit seizoen worden in Nederland naar verwachting bruto bijna 1,2 miljoen ton zaaiuien geproduceerd, waarvan 890.000 ton kan worden vermarkt. Met de plant-uien erbij komt het aanbod op een miljoen ton uien.

De oorzaak voor dit lagere aanbod zijn de weersomstandigheden in het groeiseizoen. Hierdoor is de productie verlaagd van 62 naar 53 ton per hectare. Bovendien valt de oogst erg laat, wat risico’s met zich meebrengt voor onder meer de kwaliteit.

Het areaal was juist, naar aanleiding van het voorgaande uitstekende afzetseizoen, gegroeid van 19.531 naar 22.095 hectare. De export verkeert op een goed niveau, ook de prijsvorming verloopt prima.

Heel Europa heeft last van tegenvallende opbrengsten vanwege het extreme weer. Gemiddeld is de oogst 8 procent lager, weet AMI.

Rusland is al vroeg aan de markt. Dat is niet zo vreemd, aangezien de federatie bijna een kwart van de uienoogst moet missen.

Tot en met week 38 is 174.707 ton uien uitgevoerd. Dat is nog geen week achterstand ten opzichte van vorig seizoen, dat een mega-export kende.

Lees ook: Europa oogst 8 procent minder uien

Of registreer je om te kunnen reageren.