Home

Achtergrond 2 reacties

Twijfels over tarweraming CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek schat de hectareopbrengst bij wintertarwe dit jaar hoger in dan vorig jaar.

De grote graancollecteurs in Nederland gaan juist uit van een lagere hectareopbrengst dit jaar.

Volgens het CBS is dit jaar gemiddeld 9,7 ton wintertarwe geoogst per hectare. Vorig jaar was dat 9,6 ton. In Noord-Nederland steeg de gemiddelde opbrengst van 9,4 ton vorig jaar naar 10,3 ton dit jaar. Zuid-Nederland gaat van 9,3 naar 9,5 ton per hectare.

Volgens Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij coöperatie Agrifirm, hebben de akkerbouwers vorig jaar per hectare een recordoogst gerealiseerd bij wintertarwe. “Dit jaar is 5 tot 7 procent minder van een hectare gehaald. Ik zet vraagtekens bij de CBS-raming voor wintertarwe.”

Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen bij coöperatie CZAV, schat de hectareopbrengst bij wintertarwe dit jaar 5 procent lager in dan vorig jaar. “Vooral op lichte grond is minder wintertarwe geoogst.”

Bij zomertarwe, wintergerst en zomergerst komt het CBS wel op een lagere hectareopbrengst dan vorig jaar. Volgens onderzoeker André Meurink zijn de gegevens gebaseerd op onderzoek door adviesbureau DLV Plant. “Uit de landbouwtelling weten we waar graan wordt geteeld. Daaruit maken we een selectie. DLV heeft half september de telers gevraagd hoeveel opbrengst ze hebben gehaald. Het wintergraan heeft beter gescoord omdat het minder last had van de droogte.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    veehouder

    Als je een lage graanprijs wilt moet je bij de DLV vragenlijst opscheppen over je opbrengst! Bedankt zwetsers.

  • no-profile-image

    Rolf van den Berg

    Wat hebben we eigenlijk aan die CBS-raming? Wie heeft er baat bij, en zouden we niet zonder kunnen?

Of registreer je om te kunnen reageren.