Home

Achtergrond 290 x bekeken

Twijfel over regels seizoenarbeid

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen bij de Europese richtlijn die de komst van seizoenarbeiders van buiten de EU moet reguleren. Zo is onduidelijk of de regels permanent verblijf ontmoedigen of juist stimuleren, of ze voldoende flexibiliteit bieden voor de lidstaten en of ze zijn te handhaven.

Dat bleek gisteren op een hoorzitting in de Kamer over de richtlijn, waar vertegenwoordigers van de vakbonden, LTO, enkele wetenschappers, gemeenten en uitzendorganisaties inspraken.

Eurocommissaris Cecilia Malmström kwam deze zomer met voorstellen voor zo’n richtlijn, die regels voor seizoenarbeiders uit derde landen moet stroomlijnen en uitbuiting van dergelijke krachten moet voorkomen.

Belangrijke bepaling is de begrenzing van de arbeidsduur tot maximaal zes maanden; daarna moet de seizoenarbeider de EU weer verlaten. Daarnaast zijn eisen opgenomen over arbeidsvoorwaarden en het recht op sociale zekerheid.

LTO kan zich vinden in de richtlijn, maar vindt ook veel zaken nog onduidelijk, met name de verhouding tot de huidige nationale wetgeving. Met de zes maandentermijn kan LTO uit de voeten, zei medewerker Gerard van der Grind. De vakbonden vrezen dat de regels te los zijn en misbruik niet wordt voorkomen; de gemeenten zijn bang dat er nieuwe, aparte regels voor huisvesting komen.

De Kamer beoordeelt later deze maand of Brussel de seizoenarbeid moet reguleren, of dat dit een zaak is van de lidstaten. Volgende week staat een debat met de minister van Justitie gepland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.