Home

Achtergrond 4 reacties

Twee miljoen voor akkervogels

De Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen kan flink uitpakken met haar akkervogelproject.

De vereniging krijgt namelijk 1,5 miljoen euro subsidie van het rijk en daar doet de provincie nog eens een half miljoen bij. Het gaat om een proef, weet RTV Noord, met als doel de akkervogels, zoals bijvoorbeeld de zeldzame Grauwe Kiekendief, efficiënter te beheren en te beschermen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Dat worden dure vogeltjes!

 • no-profile-image

  gert

  De kiekendief vreet de andere akkervogels weer op

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat loopt zo'n vaart niet Gert. Ik was van de week nog op het Hoge Land en in het Oldambt. Het stikt daar van de broedganzen in de nieuwe natuur van Schildmeer, Blauwe stad, Hondshalstermeer en bij de Dollard. Ik denk dat die kiekendieven veel liever een ganzenkuiken pakken dan een pulleke van niks. Want die kwartelkoning, kwartel, patrijs en grauwe gors zijn allemaal net zo groot of kleiner dan een merel! En de pullen zijn dus van het formaat van een jong meesje! Daar gaat zo'n grote roofvogel echt niet op jagen hoor.

 • no-profile-image

  herkauwer

  De Grauwe Kiekendief is maar één van de vogels waar het in Oost Groningen om gaat. Een roofvogel die tamelijk laat in het voorjaar met nestelen in de graanvelden begint en waarvan de kuikens uitvliegen in juli/augustus. Alle paren worden goed gevolgd, de nesten zijn bekend en er is al jarenlang contact met de boeren/grondgebruikers. Andere belangrijke soorten zijn Kwartelkoning en Grauwe Gors. De eerste broedt in juni/juli en is zo rap dat oudervogels én kuikens weg zijn voordat men er erg in heeft. Ze broeden in graan, karwij, erwt en graszaadpercelen. De Grauwe Gors broedt altijd in perceelranden en dat wil in het Oldambt betekenen: de kanten van de steile en diepe kleisloten. Verder komen er ook patrijzen en kwartels voor, maar ook die nestelen voornamelijk in de greppel- en slootkanten. Niet bepaald iets om zorgen over te hebben en al helemaal geen reden om er extra geld aan te besteden in tijden van bezuiniging. En zéker geen anderhalf miljoen!

Of registreer je om te kunnen reageren.