Home

Achtergrond

Tutu trekt zich terug uit openbare leven

Desmond Tutu heeft zich gisteren, op zijn 79e verjaardag, officieel teruggetrokken uit het openbare leven.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wil geen officiële functies meer vervullen, geen interviews meer geven en meer tijd besteden aan zijn familie.

Tutu gebruikte zijn positie als anglicaans aartsbisschop van Kaapstad om de apartheid te bekritiseren. In 1984 kreeg hij de Nobelprijs voor zijn vreedzame strijd voor gelijke rechten. Na de afschaffing van de rassenscheiding benoemde de in 1994 tot president gekozen Nelson Mandela Tutu tot voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie.

Tutu was ook in Nederland actief als bestuurslid van het slachtofferfonds van het Internationaal Strafhof. Het ICC is het eerste internationale hof met een 'potje' voor slachtoffers van oorlogsmisdaden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.