Home

Achtergrond 345 x bekeken 1 reactie

Tuinbouw kan toe met minder water en mest

Sensoren op het land en computertechnologie kunnen de tuinbouwsector helpen om tot 60 procent minder water te verbruiken en tot 30 procent minder meststoffen.

De nieuwe technieken zijn uitgeprobeerd in zes landen, waaronder Nederland, en blijken succesvol. De resultaten van het project zijn gepresenteerd aan de Europese Commissie, zo heeft de Wageningen Universiteit woensdag bekendgemaakt.

Wageningen UR Glastuinbouw heeft drie jaar lang het zogeheten FLOW-AID-project gecoördineerd, waaraan wetenschappers uit acht landen hebben gewerkt. Doel van het project was de productie van tuinbouwgewassen duurzamer te maken, zonder dat dit ten koste gaat van opbrengst en kwaliteit. Alle tuinbouwers krijgen de komende jaren te maken met veel strengere Europese wetgeving op het gebied van waterverbruik en inzet van meststoffen.

De tuinbouwsector verbruikt veel water. In sommige landen is water echter schaars en in andere landen is het erg duur. Bovendien spoelt met een overvloedige hoeveelheid sproeiwater veel meststof ongebruikt weg. De sensoren voor op het land, die wetenschappers samen met het bedrijfsleven hebben ontwikkeld, meten hoeveel water nodig is. Dat is af te lezen op een computer, die er vervolgens ook voor zorgt dat precies de juiste hoeveelheid water wordt gesproeid. Een ander systeem maakt het mogelijk gezuiverd sproeiwater te hergebruiken als gietwater voor de teelt.

De nieuwe technieken zijn uitgeprobeerd in Libanon, Jordanië, Turkije, Italië, Spanje en Nederland. Er zijn proeven gedaan met aubergines, tomaten, komkommers, ijsbergsla en potheesters. De resultaten zijn zo goed, dat de wetenschappers vinden dat de EU geld zou moeten vrijmaken om in tal van landen demonstraties en voorlichtingsavonden te geven over het gebruik van de technologie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ikke

    ambtenaren kunnen ook toe met minder loon. Het is bewezen dat niet elke vakantie strikt noodzakelijk is, en dat deze niet perse een dure auto hoeft te rijden, wat goedkoper kan ook nog wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.