Home

Achtergrond

'Tsunamivoorlichting kan levens redden'

Bewoners van afgelegen, tsunamigevoelige gebieden moeten goede voorlichting krijgen zodat ze weten wanneer tsunamigevaar dreigt.

Dat zei Jeroen Alberts, tsunami-expert van ingenieursbureau DHV, donderdag. Het is volgens Alberts lastig communiceren met bewoners van afgelegen en dunbevolkte gebieden. Een tsunamiwaarschuwing gaat over verschillende schijven en soms bereikt de tsunami de bevolking eerder dan de waarschuwing. Daarom moeten ze zelf weten wanneer te vluchten. "Hoe zwaar is de beving? Vallen er boeken uit de kast of word je op de grond geworpen? En waar moet je heen vluchten?"

Voor de slachtoffers van de tsunami die maandag de afgelegen Mentawai-eilanden trof, kwam de waarschuwing waarschijnlijk te laat. "Het epicentrum lag zo dicht bij de kust dat de tsunami heel snel de kustgebieden bereikte", aldus Alberts.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.