Home

Achtergrond 318 x bekeken

Trend biggenexport zet door

De Nederlandse varkenshouderij heeft tot en met week 38 (26 september) 9,7 procent meer biggen geëxporteerd dan over dezelfde periode vorig jaar.

De trend die eerder dit jaar al zichtbaar was, houdt aan. Ook over de eerste twee kwartalen bleek al dat de biggenexport ruim 10 procent hoger was. De groei van de export zit vooral in de bestemmingen Duitsland, Italië, Spanje, en Polen.

Duitsland blijft zondermeer de belangrijkste exportbestemming. Het land is goed voor bijna de helft van de totale biggenexport. De Nederlandse biggenexporteurs hebben het voor elkaar gespeeld er 7,6 procent meer biggen naar toe te exporteren dan over het vorige jaar.

Spanje is in tegenstelling tot vorig jaar weer volop in de markt. Er gaan ruim twee keer zoveel biggen naartoe als vorig jaar. Door de slechte economische situatie zijn er in Spanje nogal wat zeugenbedrijven afgehaakt, waardoor de eigen biggenproductie van Spanje in het gedrang komt.

Ook naar Italië gaan meer biggen dan vorig jaar. Vorig jaar exporteerde Spanje vrij veel naar Italië. Dat is nu voor een deel weggevallen, waardoor de Italiaanse varkenshouders weer meer belangstelling hebben voor biggen uit Nederland.

In Frankrijk gaat het niet echt goed met de varkenshouderij. Dat vindt zijn weerslag in de exportcijfers. Er gaan bijna 44 procent minder biggen naar toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.