Home

Achtergrond

Tientallen doden door cholera in Haïti

In Haïti is een cholera-epidemie uitgebroken die al aan zeker 138 mensen het leven heeft gekost.

Gevreesd wordt dat de ziektegolf de tentenkampen bij de hoofdstad Port-au-Prince bereikt, waar nog honderdduizenden slachtoffers van de aardbeving in januari bivakkeren.

President René Préval bevestigde vandaag dat de massale sterfte door diarree in het eilanddeel wordt veroorzaakt door cholera. De meeste slachtoffers vielen aan de rivier de Artibonite, die door het midden en noorden van het land loopt. Naast de doden zijn zeker 1500 mensen geïnfecteerd. Vooral kinderen en bejaarden zijn getroffen door de ziekte.

Het gaat om de grootste medische crisis van het land sinds de beving van 12 januari. Préval heeft vrijdag gesproken met gezondheidsfunctionarissen in de hoofdstad Port-au-Prince. Ze wachtten de laboratoriumresultaten af na onderzoek van een plotselinge uitbraak van diarree. ,,Nu zorgen we ervoor dat mensen alle voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting te voorkomen'', aldus Préval.

Lokale ziekenhuizen zijn overspoeld met patiënten. In een ziekenhuis in Saint-Marc lagen op een gegeven moment honderden patiënten met een infuus in hun arm op het parkeerterrein. Sommige zieken overlijden binnen een paar uur aan de gevolgen van uitdroging.

Tentenkampen

Veel Haïtianen wonen na de zware aardbeving nog altijd in tentenkampen. Als gevolg van de aardschokken vielen meer dan 300.000 doden en werd de hoofdstad deels vernield. Hulpmedewerkers proberen met man en macht te voorkomen dat de uitbraak zich uit het noorden van het eiland verspreidt naar de enorme tentenkampen, waar 1,5 miljoen mensen die dakloos zijn geworden door de aardbeving onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Het sanitair in de kampen is slecht en met de medische voorzieningen is het behelpen. In de openluchtkampen kwamen onlangs nog zeker zestien mensen om door overstromingen na zware regenval.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezondheidsfunctionarissen naar het noorden van Haïti gestuurd. Een WHO-woordvoerster liet weten dat er naast medische teams ook circa 10.000 dozen met waterzuiveringstabletten en tabletten tegen uitdroging naar ziekenhuizen in Haïti zijn gestuurd.

Duizenden mensen gebruiken het water uit de rivier de Artibonite voor dagelijkse activiteiten als wassen en koken. In het gelijknamige departement Artibonite heeft de cholera de meeste slachtoffers geëist.

De gebieden waar doden door cholera zijn gevallen, werden niet getroffen door de verwoestende aardbeving van januari. Wel zitten in Mirebalais honderden mensen die door de aardbeving ontheemd zijn geraakt.

Cholera is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via besmet water en voedsel. De bron van de besmetting zijn vaak uitwerpselen van besmette mensen. De symptomen diarree en overgeven leiden tot uitdroging. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica. Volgens de autoriteiten op Haïti gaat het bij deze uitbraak om een agressieve variant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.