Home

Achtergrond 279 x bekeken

Tien procent voedsel verdwijnt in afvalbak

Het Voedingscentrum en Milieu Centraal lanceren woensdag een website waarop mensen kunnen nagaan hoeveel voedsel ze verspillen.

Ook staan er tips op om voedsel te bewaren. Vijf vragen aan Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum over voedselverspilling.

1) Wat is voedselverspilling?

Dat is het onnodig weggooien van voedsel bestemd voor menselijke consumptie. Het gaat dus niet om onbruikbare delen als botten, graten, schillen en klokhuizen.

2) Hoeveel voedsel verspillen we in Nederland?

We gooien jaarlijks per persoon 51 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Per huishouden (2,3 personen) is dit 120 kilo per jaar, wat een huishouden jaarlijks 400 euro kost. In totaal gooit Nederland voor circa 2,4 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg. Eigenlijk kopen we circa 20 procent van ons eten voor de afvalbak. Ruim de helft ervan (10 procent) is echt voedselverspilling, de rest schillen en botten en dergelijke.

3) Wat gooien we het meeste weg?

De top 10 ziet er als volgt uit: 1) zuivel, 2) brood, 3) groenten, 4) fruit, 5) aardappelen, 6) vlees en vleeswaren, 7) koek en gebak, 8) oliën en vetten, 9) kaas en 10) eieren.

4) Wie zijn de grootste verspillers?

Hoe ouder, hoe zuiniger men omgaat met eten. Werkenden verspillen meer dan gepensioneerden. Verder geven mannen aan meestal minder weg te gooien dan vrouwen. Opvallend is verder dat huishoudens die zelf composteren en huishoudens die hun afval goed scheiden, minder verspillen.

5) Wat zijn de voornaamste redenen van verspilling?

Dat zijn onder meer te grote verpakkingen voor kleine huishoudens. Kleinere verpakkingen vinden mensen vaak te duur. Bovendien kookt men soms te veel. Ook komt het voor dat spullen, verkeerd of te lang worden bewaard of dat de bereide maaltijd is mislukt. Verder kan een rommelige koelkast of voorraadkast geen goed overzicht geven van wat al in huis is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.