Home

Achtergrond 201 x bekeken

Termijn terugvragen btw uit andere EU-landen voor 2009 verlengd

Ondernemers die over het jaar 2009 btw willen terugvragen in een ander EU-land, kunnen deze tot en met 31 maart 2011 terugvragen. Dit is een half jaar langer dan gepland.

Ondernemers moeten de btw over kosten – die zij in het kader van hun bedrijf of beroep hebben gemaakt – in een andere lidstaat dan die waar zij gevestigd zijn sinds 1 januari 2010 terugvragen via een elektronische portaalsite. Dit elektronische systeem vervangt het vroegere, op papier gebaseerde systeem. Het nieuwe systeem moet het teruggaafproces voor bedrijven eenvoudiger maken. Daarnaast biedt het meer rechtszekerheid: de nieuwe regeling voorziet in strikte termijnen. Laat een terugbetaling op zich wachten, dan is door de lidstaat van teruggaaf rente verschuldigd.

Teruggaafverzoeken moeten eigenlijk uiterlijk 30 september van het kalenderjaar volgend op het teruggaaftijdvak bij de lidstaat van vestiging worden ingediend. Maar vanwege problemen bij de omschakeling naar het nieuwe systeem in verschillende lidstaten, geeft ‘Europa’ ondernemers meer tijd om hun verzoeken voor teruggaaftijdvakken in 2009 in te dienen. De termijn is bij wijze van uitzondering tot 31 maart 2011 verlengd.

Wilt u in andere EU-landen afgedragen btw terugvragen? Dan heeft u speciale inloggegevens nodig. Deze kunt u op de site van de Belastingdienst aanvragen. Het verkrijgen van de inlogcodes kan enige tijd vergen. Wacht daarom niet tot het laatste moment, maar vraag deze zo snel mogelijk aan.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.