Home

Achtergrond 577 x bekeken 6 reacties

Telers gewone mais profiteren van Bt-mais

Telers van gewone mais hebben er baat bij als in hun buurt transgene Bt-mais wordt verbouwd.

Doordat transgene mais resistent is tegen de maisstengelboorder, hebben omliggende percelen met gewone mais minder last van het schadelijke insect. Dat schrijft een groep Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De onderzoekers, onder andere afkomstig van het Amerikaanse ministerie van landbouw en de University of Minnesota, hebben in vijf staten onderzocht hoeveel economisch voordeel de Bt-mais heeft opgeleverd. In de transgene Bt-mais is een gen ingebouwd dat er voor zorgt dat de plant eiwitten produceert, die insecten doden.

De onderzoekers schatten dat de maistelers in Iowa, Illinois, Minnesota, Nebraska en Wisconsin tussen 1996 en 2009 totaal voor 6,8 miljard dollar aan economisch voordeel hebben gehad uit de teelt van Bt-mais. Daarvan komt 4,2 miljard dollar ten goede aan de telers van gewone mais. Dat het voordeel groter is voor de telers van gewone mais, komt omdat zaad van de Bt-mais duurder is dan gewoon maiszaad. "Op percelen gewone mais in de buurt van percelen Bt-mais komt 28 tot 73 procent minder maisstengelboorders voor dan in de maispercelen die ver van de Bt-mais afstaan. De maisstengelboorder kan zich moeilijker handhaven in een regio met veel Bt-mais. Ook gewassen als aardappelen en bonen profiteren ervan dat dit insect wordt onderdrukt."

De onderzoekers vinden het van belang dat er naast Bt-mais ook mais wordt verbouwd die niet genetisch is gemodificeerd, hetgeen in de Amerikaanse regelgeving verplicht is. "Dat voorkomt dat er resistentie ontstaat tegen de eiwitten die de Bt-mais produceert. Insecten die de Bt-mais overleven paren dan vrijwel altijd met insecten die zich hebben gevoed met gewone mais. Hun nakomelingen zijn niet resistent tegen Bt-mais."

De onderzoekers constateren dat de Bt-mais niet alleen geen last heeft van de maisstengelboorder. "De mais heeft ook geen last van andere insecten. Daardoor heeft de plant geen last van wondjes door insectenbeten. Daardoor hebben schimmels minder kans toe te slaan in de mais."

De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack vindt de uitkomsten van het onderzoek belangrijk. "De studie toont aan dat agrarische biotechnologie grote voordelen heeft." Volgens het USDA is het voor het eerst dat zo’n langlopend onderzoek is gedaan naar de economische voordelen van Bt-mais.

In de VS werd vorig jaar 87 miljoen acres geteeld. Daarvan bestaat 55 miljoen acre uit Bt-mais. Dat is bijna 63 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  ik wil eerst weten wie de opdracht voor dit onderzoek heeft gegeven. was dit monsanto of een onpartijdige opdrachtgever. wat is de achtergrond van de minister van landbouw, het is namelijk bekend dat topmensen van het ministerie en monsanto en de FDA een soort stoelendans met elkaar spelen. dan pas kan deze uitkomst op zijn waarde worden geschat

 • no-profile-image

  Han

  Jan. Je hebt gelijk, dat de opdrachtgever / betaler invloed heeft op de uitslaag van en onderzoek. Maar de minister praat niet over >onderzoek< maar op het positieve van Bt gen tech.
  Ik ga in dit geval uit van het feit, dat insecten gif voor mens en dier doorgaans ook gevaarlijk is en zeker als het een veiligheids termijjn heeft bij gebruik als spuitmiddel. Waarom dan geen veiligheids termijn bij vorming van het gif in de planten??

 • no-profile-image

  Han

  Miep Bos. Je opmerking over ziekte en onderzoeks kosten is terecht. Voor de politiek is dit later zorg. Zij moeten hun kiezers kuennen vertellen dat het gebruik van >spuitmiddelen< is terug gedrongen, omdat planten >resistent< zijn gemaakt voor de belagers. Hoe is onbelangrijk, democratie leeft bij de dag, van verkiezing naar verkiezing zonder om te kijken of zelf reflextie van betrokkenen.

 • no-profile-image

  Gerhard Pietersen

  De onderzoekers vinden het van belang dat er naast Bt-mais ook mais wordt verbouwd die niet genetisch is gemodificeerd, hetgeen in de Amerikaanse regelgeving verplicht is. "Dat voorkomt dat er resistentie ontstaat tegen de eiwitten die de Bt-mais produceert. Insecten die de Bt-mais overleven paren dan vrijwel altijd met insecten die zich hebben gevoed met gewone mais. Hun nakomelingen zijn niet resistent tegen Bt-mais."

  DUS, had de kop van dit artikel net zo goed kunnen luiden: "Telers Bt-mais profiteren van gewone mais". De Bt-mais is 'succesvol' bij gratie van natuurlijke mais. In regio's waar enkel Bt-gewassen worden geteeld zie je resistentieopbouw. En dus meer spuiten!

 • no-profile-image

  Han

  Voor mij is de vraag; "Wat gebeurt er met dit >giftige< eiwit na de oogst?" Zou dit giftige eiwit wel zo >goed< zijn voor gewervelde dieren zoals koe, varken mens etc.? Hier is gemakshalve maar geen onderzoek naar gedaan. Het enige wat bekent is, is dat Bt producten ook door biologische telers mogen worden gebruiktals spuitmiddel, dus uitwendig op de plant en dan is er een veiligheids termijn van kracht. Blijkbaar bij op blad toediening gevaarlijk en bij inwendig in de plant aanwezig >gezond<. Wie gelooft deze onzin?? De politiek gezien de opmerking van Vilsack.

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Hoeveel geld moet beschikbaar gesteld worden om dadelijk alle ziektegevallen die voort kunnen komen uit het consumeren van dit Bt mais te kunnen betalen? Dat rekensommetje wordt maar even niet gemaakt. En ik vrees dat de zieken dat zelf moeten betalen, omdat de oorzaak niet te achterhalen is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.