Home

Achtergrond

Technologiefonds in tuinbouw verdwijnt

De Stichting Technologiefonds Tuinbouw beëindigt na dit jaar de activiteiten.

Dat heeft het bestuur van de stichting besloten. Het fonds heeft dan vijftien jaar een aanjaag- en begeleidingsfunctie gehad voor innovaties. Volgens secretaris Geert van Oosterhout van de stichting is het vermogen van de stichting tot bijna nul gedaald. Partners Hagelunie en Rabobank willen niet langer de exploitatie van het fonds financieel ondersteunen.

Met het Productschap Tuinbouw wordt nu overlegd over financiering van de begeleiding van lopende innovatieprojecten. ”We hebben goede hoop dat hier middelen voor komen.”Volgens Van Oosterhout hebben circa honderd innovaties de markt gehaald via het technologiefonds. Zo is de aspergesteekmachine ZZComet van ASM CV met advies, ondersteuning en begeleiding van het technologiefonds op de markt gekomen.

Het besluit van de stichting staat los van de crisis, stelt Van Oosterhout. De innovatiedrang van partijen is wel afgenomen, maar het lijkt vooral een besluit van de partners in het fonds. De Rabobank heeft eigen regelingen om bij eigen klanten innovaties te begeleiden. In het bestuur was zowel Rabobank Nederland als Rabobank Westland vertegenwoordigd. Van Oosterhout: ”Er blijft behoefte aan begeleiding bij dit type innovatie. Het bestuur wilde dat wel blijven doen, maar dan wel in kracht en niet financieel afhankelijk worden van andere partijen.” Dat zou gebeuren als de stichting geheel gefinancierd zou worden door het PT.

Het bestuur meent dat voldoende andere organisaties ondersteuning bieden aan innoverende ondernemers. De begeleiding van de ondernemers huurde de stichting in bij LTO Groeiservice, waarvan Van Oosterhout directeur is. Volgens hem zal LTO Groeiservice beschikbaar blijven voor advies en ondersteuning bij innovatie.

De innovatievoorbereiding werd door de stichting uit eigen middelen betaald. Als er een goed plan lag, kon voor de verdere ontwikkeling deels met subsidie en krediet financiering via het PT worden verkregen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.