Home

Achtergrond 350 x bekeken 4 reacties

'Tarweprijs blijft tot eind 2012 op peil'

De tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago blijft tot eind 2012 boven de 6 dollar per bushel (157 euro per ton).

Dat komt omdat volgend seizoen 2011/2012 de voorraad tarwe nauwelijks wordt aangevuld.

Dat verwacht de internationale dienstverlener Macquarie. Analisten van de bank verwachten dat de wereld in 2011/2012 meer tarwe oogst dan verbruikt. Omdat het overschot slechts 314.000 ton bedraagt, heeft dat nauwelijks een prijsdrukkend effect de komende twee jaar. Tarwe noteert op Chicago nu boven 7 dollar per bushel (183 euro per ton).

Macquarie baseert zich op de verwachte inzaai van wintertarwe op het Noordelijk Halfrond en gaat uit van gemiddelde groeiomstandigheden. Door de hogere prijs verwacht Macquarie dat akkerbouwers meer tarwe zaaien. Macquarie is het eerste analysebureau dat een wereldwijde oogstverwachting voor volgende graanseizoen publiceert.

Stratégie Grains heeft een eerste prognose gemaakt voor de EU. Het analysebureau verwacht dat het areaal wintertarwe in de EU 5 procent groeit. Dat komt omdat minder winterkoolzaad is ingezaaid door de regen in augustus en september. Met name in Duitsland en Polen wordt daarom meer wintertarwe gezaaid ten koste van koolzaad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Die mannen zouden wel eens gelijk kunnen hebben maar daarvoor haal ik andere maatstaven bij voor het continent EU-RU De graanschuur in oa Hongarije zal in 2011 nog kleiner worden kwa tarwe door de natte kan in vele regio's dit jaar niet gezaaid worden. Mais >> in veel regioos zal de mais er niet afgeraken door te nat en in Rusland is het te droog. De huidige situaties van de prijzen zouden wel eens tot en met oogst 2011 al een zekerheid kunnen zijn.mais nu al 181-217 euro/ ton + 25%btw

 • no-profile-image

  farmer

  Ik wordt doodziek van "deskundigen" ze weten niks, ze doens niets en toekomst voorspellen is nog niemand gelukt. Wat ik wel weet is dat hier weinig wintertarwe gezaaid is, te nat!! Maar voor de rest is alles zoals altijd een misterie en kan de stemming in een week veranderen. Want dat is wat het is, de stemming op de beurzen, als er echt niet genoeg is, dan is het al veel te laat om in te grijpen.

  Screw the farmer, expect starvation!!!

 • no-profile-image

  c

  de zaai omstandigheden zijn niet ideaal en het weer wil voorlopig ook nog niet mee, hoe kunnen die gasten dan weten dat er méér zal worden gezaaid?? ja de intentie van de boeren neigt naar méér, maar zal het lukken? allemaal bullshit! eerst kijken wat er geoogst wordt onafhankelijk van de al dan niet grotere oppervlakte. structureel hoger gaat de tarwe zeker in prijs, maar met welke inflatie...?

 • no-profile-image

  prof

  Zolang de olie prijs hoog is, dan is de graanprijs ook hoog. Zeker nog nooit gehoord van BIO ETHANOL.

Of registreer je om te kunnen reageren.