Home

Achtergrond

Tarwe- en maïsprijzen omlaag door winstneming

Na een explosieve stijging vorige week zijn deze week de tarwenoteringen in de VS en Europa fors gedaald.

Voor een belangrijk deel wordt de daling bepaald door winstnemingen. De notering voor maaltarwe in Rouen daalde deze week 9 euro tot 209,79 euro per ton. Er is volgens een marktanalist van het Productschap Akkerbouw relatief weinig handel.

De Hamburgse notering voor zachte tarwe van maalkwaliteit zakte 2 euro tot 215 euro per ton. In de VS waren de uitschieters groter. Voor tarwe van hoge kwaliteit uit het gebied bij de Golf van Mexico wordt 287,78 dollar betaald, tegen ruim 300 dollar vorige week. De vraag uit Duitsland is nog niet verdwenen: Duitsland kent een fors tekort aan tarwe van hoge kwaliteit.

De maïsnoteringen daalden eveneens hard. Voornaamste reden, naast winstneming, een extra exporthoeveelheid van 1 miljoen ton die de Argentijnse regering toestaat. Analisten speculeren ook over hernieuwde beschikbaarheid van kleinere hoeveelheden mais uit Oekraïne. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat de Chinese productie onder het verwachte consumptievolume zal uitkomen.

In de markt wordt gesproken van een maïsoogst van 153 miljoen ton, waar vorig jaar 164 miljoen ton werd geoogst. Eerdere prognoses voor dit jaar gingen uit van een oogst van tussen de 166 en 169 miljoen ton. Wat de prijs voor mais eveneens kan stuwen, is de verhoogde bijmengdoelstelling die de VS instelt voor auto’s die vanaf 2007 op de markt zijn gebracht. De bijmengdoelstelling gaat van 10 naar 15 procent.

In de VS wordt al circa een derde van de maïs verwerkt in bio-ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.