Home

Achtergrond 391 x bekeken 15 reacties

Supermarkten laken invloed landbouw op regelgeving

Boeren en tuinders verdienen in Brusselse regelgeving geen uitzonderingspositie ten aanzien van het mededingingsrecht.

Dat schrijft de brancheorganisatie voor supermarkten CBL. Volgens de organisatie zijn supermarkten het beu dat de EU door landbouwbelangen wordt gedomineerd.

Landbouwministers van de 27 EU-lidstaten en de leden van de landbouwcommissie van het Europees Parlement oefenen volgens het CBL oneigenlijk veel macht uit op de Brusselse regelgeving. Deze eenzijdige benadering zou ten koste gaan van consumenten, supermarkten en het algemeen economisch belang.

Consumentenprijzen voor producten zullen door de extra kosten die kartelvorming met zich meeneemt bij een uitzonderingspositie zeker omhoog gaan, aldus CBL. De Europese organisatie voor detailhandels, EuroCommerce, roept in een brief ministers van Economische Zaken op het voortouw te nemen. Ze komen maandag samen om de stand van de detailhandel te bespreken.

De agrarische belangenorganisatie LTO Nederland is tevreden dat ook in Brussel steeds meer stemmen opgaan om de mededingingsregels zo aan te passen dat de koek eerlijker wordt verdeeld. "De supermarkten huilen krokodillentranen", aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Het CBL zegt alvast blij te zijn dat het landbouwministerie in Nederland wordt samengevoegd met het ministerie van Economische Zaken. Volgens directeur consumentenzaken en kwaliteit van het CBL Marc Jansen zal door de samenvoeging het accent in de discussies over de levensmiddelenketen meer bij de consument komen te liggen.

"Er zal ook beter naar het concurrentievermogen van de gehele voedselketen inclusief supermarkten worden gekeken. Dit nieuwe Nederlandse voorbeeld van een meer integrale benadering van de levensmiddelenketen, verdient absoluut Europees navolging."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Supers ga zo door dan gaan de producenten tenslotte zelf de consument bedienen en komen jullie zelf buiten spel!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Wacht eens even, hier ontgaat mij de logica. De supers die gaan klagen over kartelvorming terwijl grote inkooporganisaties de prijzen naar een absoluut dieptepunt dwingen. Boeren en tuinders zijn evenzeer elkaars concurrenten als de retailers onder zich. Waarom zouden boeren en tuinders geen afspraken mogen maken over de hoeveelheid te produceren product en onder welke voorwaarden? Retailers eisen dat immers zelf ook. Wat betreft een stijging van de prijzen voor boer of tuinder, daar gaat de retail eveneens meer marge door maken omdat die vaak procentueel doorberekend worden. De enigste die een honderd euro per jaar duurder uit is is de consument die zich toch een keer moet realiseren dat voedsel meer waarde heeft dan de derde mobiele telefoon. Je kunt natuurlijk ook verder gaan met elkaar uitknijpen en de consument vast voorbereiden met het volgende regeermotto: Mensen koop een kam want het wordt een luizige tijd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké beste Boerentrots ik dacht al, waarom komt die naam mij zo bekend voor? Dus Marc Jansen is van de ene naar de andere agri-apenrots gewipt. Van LTO naar CBL. Nét een virus. Dat springt ook altijd op de meest aantrekkelijke gastheer over! Iedereen wist natuurlijk al jarenlang hoe dat binnen de EU werkte met al die landbouwministers en hun attachés. Let op: nu wordt Nederland Gidsland en gaan straks alle EU-landen hun landbouw onderbrengen bij hun ministeries van Economische Zaken. Nu zijn de boeren nog gewoon de lul, maar straks krijgen ze van de EU vorstelijk de zak! Dat wordt nu de eerste Task Force waar Verhagen mee aan de slag kan gaan. In het diepste geheim, dat spreekt voor zich!

 • no-profile-image

  kenner

  je artikel is het vermelden niet waard , de supermarkten hebben al de doodsteek toegediend aan de famiale landbouw-varkenshouderij
  Ze willen de marge voor hun , maw zij nemen het ganse stuk v/d taart en nog is het niet voldoende , ze willen zich achter de consument verstoppen zeggen ze , dit geloof je toch zelf niet ........... niks is minder waar , ze willen alle macht , en elke kleine zelfstandige dood knijpen ( bakker , slager , boer , enz ......)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat denk je Melkveehouder. Zou er genoeg windhandel aan die vent zitten voor een kiloknaller kalbfleisch-aanbieding? Dan kan Verhagen daarmee alvast de eerste vette winst voor EZ en schatkist binnenhalen.

 • no-profile-image

  jvf

  geachte herh.,u zat toch bij kat aan de neut?mvg jvf

 • no-profile-image

  gert

  De supermarkten propageren toch de kiloknallers,nu willen ze de schuld weer bij de boeren leggen

 • no-profile-image

  down under

  Marc Jansen zit hier een partijtje blufpoker te spelen. Hij denkt; ha een rechts kabinet, dus minder milieu- en dierwelzijns regels, kan ik mooi mijn handel daar halen waar het het goedkoopst is. Tip voor Marc, kijk eens in het woordenboek en zoek dan naar: maatschappelijke verantwoordelijkheid!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dank je Jvf. Wij houden ons altijd aan de wet, maar dijktaluds kunnen na een nachtvorstje soms lelijk glad zijn. Daar kunnen jagertjes van meepraten!

 • no-profile-image

  Boerentrots

  Toen Marc van LTO naar CBL verkaste, was al duidelijk dat we met een Judas van doen hadden. Boeren mogen zich echter nu al verenigen en dat gebeurt inmiddels ook mondjesmaat.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Melkveehouder, vergeet niet dat ze allemaal uit dezelfde trog vreten. Ik vind je wel héél erg optimistisch.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jawel Jvf dat klopt. Ik was rond borreltijd bij Katja maar ben nu allang weer thuis. Want morgenvroeg ga ik op jachtsurveillance langs de grote rivieren.

 • no-profile-image

  jvf

  een vruchtbare missie gewenst,maar houd het wel inhoudelijk,en bij het rechte eind.Want in het otterforum maakt u,[maar ook jagertje] nog wel eens een foutje.
  mvg jvf

 • no-profile-image

  Volgende

  Over t algemeen wordt je toch bedondert waar je bijstaat, vlees ingespoten met vanalles en nog wat, folie kaas, extra lucht erin geslagen, volgepropt met conservering middelen... wat koop je nou eigenlijk in de supermarkt, een MOOIE verpakking!! en een mooi p(r)(l)aatje erop... op naar de bakker en de slager... of naar de boer, nog beter. Koop weer ECHTE producten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Geweldig te lezen dat het bolwerk van supers begint te kraken. Inderdaad, een en al krokodillentranen worden er gehuild door Marc Janssen en consorten. Zijn opmerking blij te zijn met samenvoeging met economische zaken zal niet het effect hebben wat hij wenst. Vanuit de landbouw zal de Nma, die onder economische zaken en opperhoofd Kalbfleisch valt, het vuur aan de schenen worden gelegd. Als dit niet van boven komt, dan komt het wel van beneden. Als Marc Janssen denkt dat deze topman en (oud) commissaris van de Vomar supermarktketen het CBL kan blijven beschermen, dan zou hij zich wel eens lelijk kunnen vergissen. Wat mij betreft zou het eerste wapenfeit van Verhagen het vervangen van deze discutabele topman van de Nma kunnen zijn.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.