Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

Suikerquotering moet blijven

Het is te hopen dat de Europese Commissie alleen voor de vorm onderzoekt of de suikerquotering moet worden afgeschaft.

Als de regulering van de Europese suikermarkt zou wegvallen, betekent dat een flinke klap voor de hele suikersector. Het huidige suikerbeleid geldt tot en met seizoen 2014/2015. De suikerprijs, en dus ook de bietenprijs, gaat meer schommelen zonder quotering. Suikerfabrieken gaan minder efficiënt draaien, omdat dan niet meer ieder jaar vrijwel dezelfde hoeveelheid bieten wordt geteeld. Dat leidt tot lagere bietenprijzen en nauwelijks tot hogere, omdat de Europese suikersector niet kan concurreren met de goedkopere rietsuiker.

Daarom moet naast de quotering ook de minimumprijs voor bieten blijven. Anders moeten honderdduizenden telers in de EU onderhandelen over de bietenprijs met een handjevol verwerkers. We weten uit de aardappelsector dat zo’n scheve verhouding tot lage prijzen leidt.

Brussel besloot al de zuivelquotering af te schaffen. Toch is het niet logisch dat dan ook maar bij suiker te doen. De belangenbehartigende organisaties in de zuivelsector hebben zelf om afschaffing van hun quotering gevraagd. In de suikersector is een breed draagvlak bij bietentelers, suikerproducenten en suikerafnemers om de regulering in stand te houden. Brussel moet oog hebben voor zo’n breed draagvlak.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    prof

    In Amerca zouden ze maar wat graag een zuivelquotering hebben. In 2009 verlies van 400 euro per koe . Tel uit je winst.

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Vreemd vergaderboer. In de sierteelt bestaat geen enkel quotum. Dat noemen wij globale vrijmarkt. Je loopt met deze stelling achter de feiten.Binnen een paar jaar is het afgelopen met heimelijke bescherming. Of denk je dat Brazilië etc zich aan het lijntje laten houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.