Home

Achtergrond 1 reactie

Suikerexport VS slinkt 20 procent na verbod genbiet

De suikerexport van de Verenigde Staten valt volgend jaar 20 procent lager uit door het in augustus opgelegde verbod op de transgene suikerbiet van Monsanto.

Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA.

Suikerbieten staan garant voor 44 procent van de suikerexport van de VS, meldt persbureau Bloomberg. Het verbod op de transgene teelt kost 1,6 miljoen ton productie, terwijl de oogst in de afgelopen jaren volgens het USDA 7,6 miljoen ton bedroeg.

Van de 480.000 hectare suikerbieten in de VS is 95 procent ingezaaid met de transgene biet Genuity van Monsanto. De transgene biet is bestand tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De toelating is in augustus door de Californische rechtbank ingetrokken, omdat de gevolgen voor natuur en milieu onvoldoende onderzocht werden bevonden.

Als het Amerikaanse ministerie van landbouw aantoont dat de teelt van transgene bieten geen negatief effect heeft op grond, water, plant of dier kan de biet een nieuwe toelating krijgen. De Amerikaanse suikerindustrie hoopt dat dit lukt voor het nieuwe seizoen, waarvoor akkerbouwers in het voorjaar willen zaaien.

Eén reactie

 • no-profile-image

  BEREND BOTJE

  De Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack (afkomstig uit de gentech-lobby) moet gedacht hebben: laten we nog maar eens aan de grote klok hangen hoe zielig wij hier zijn, met een opbrengstderving van zo'n 20%, allemaal veroorzaakt door zo'n rot-rechter uit Californië!
  Maar misschien mag de wereld deze rechter wel dankbaar zijn, dat er even pas op de plaats wordt gemaakt om het glyfosaat-dossier eens te gaan bestuderen en alle rappportjes er eens even op na te slaan hoe de bodemkwaliteit achteruit holt door jaar in jaar uit (steeds meer) herbicide te spuiten.
  Als Tom dan ook nog even meeneemt hoe snel genetisch gemodificeerd koolzaad zich heeft verspreid over Amerika, en hoeveel super-resistente onkruiden er al zijn, dan moet hij toch vrij snel met een strak rapport kunnen komen! Alleen zal daar dan niet in staan dat genetisch gemodificeerde gewassen een zegen zijn voor de Amerikaanse boer, en zo verantwoord zijn als sommige Ronde Tafel-conferenciers zichzelf wel willen laten geloven...
  En dat is nu juist Tom's bedoeling niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.