Home

Achtergrond

Studie naar aardwarmte Nieuw Prinsenland

De Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM) onderzoekt de mogelijkheid aardwarmte in de toekomst met telers collectief op te pakken voor het nog te ontwikkelen glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland bij Dinteloord.

Dat zegt TOM-directeur Piet Janmaat. In totaal zijn volgens Janmaat zeventien tuinders geïnteresseerd in vestiging, waarvan bij drie telers de gesprekken in een vergevorderd stadium verkeren.

Nieuw Prinsenland is volgens Janmaat zakelijk aantrekkelijk omdat het net langs de A4 ligt, en bovendien in het westen van het land, niet zo ver van telers uit het Westland of de regio Aalsmeer die willen uitbreiden of verplaatsen. ”Duurzaamheid is nadrukkelijk ook een sterk pluspunt”, aldus Janmaat. ”Telers kunnen profiteren van een collectief CO2-distributienet en waterzuiveringssysteem. Over aardwarmte wordt diep nagedacht.”

TOM is een samenwerkingsverband van belangenorganisatie ZLTO en de provincie Noord-Brabant. Nieuw Prinsenland, dat uit 220 hectare netto glas bestaat, is één van de twee tuinbouwconcentratiegebieden die de provincie wil realiseren. TOM richt zich op zeven tot tien bedrijven. Grote grondaankopen zoals die van CombiVliet in Agriport A7 (125 hectare) maken het gebied te kwetsbaar, aldus Janmaat.

Drie partijen tekenden onlangs beroep aan tegen het Provinciaal inpassingsplan van het Agro & Food-cluster waar Nieuw Prinsenland onderdeel van uitmaakt. Eén hiervan, de Suiker Unie, diende vanwege een vergeten perceel beroep aan, maar is niet principieel tegen het gebied. De grond werd van de Suiker Unie verworven en een deel van de tuinders in het gebied kan straks gebruik maken van de restwarmte van de Suiker Unie-fabriek.

De Raad van State beoordeelt de beroepen in het voorjaar van 2011. Bedrijven kunnen bij een positieve uitspraak vanaf de zomer 2011 zich vestigen. De doelstelling het totaal beschikbare areaal vóór 2015 te verkopen is uitgesteld tot 2017.

Of registreer je om te kunnen reageren.