Home

Achtergrond

Steeds meer kwallen in Noordzee

In de Noordzee zitten steeds meer kwallen. Dat komt omdat ze door overbevissing steeds minder concurrentie hebben gekregen.

De Vlaamse bioloog Jan Seys heeft dat dinsdag gezegd tegen Belgische media. Volgens Seys, werkzaam bij het Vlaams Instituut voor de Zee, hebben kwallen geen last van fosfaten en nitraten die via de landbouw in de zee terechtkomen. Ook de opwarming van de aarde door het broeikaseffect deert hen niet.

Volgens de Belg gaat het voorlopig om ongevaarlijke kwallen. Maar als de klimaatopwarming doorzet, kunnen ook zuidelijke soorten, zoals de parelkwal, in de Noordzee opduiken. Deze kan bij aanraking voor mensen pijnlijke verschijnselen veroorzaken.

De opmars van de kwallen is alleen tegen te gaan door ervoor te zorgen dat de vispopulatie stijgt. Ook moet het klimaatprobleem worden bestreden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.