Home

Achtergrond 292 x bekeken

Staat moet bloeden bij nertsenverbod

Voor een verbod op de pelsdierhouderij is geen draagvlak. Als er toch een verbod komt, moet de Staat bloeden. Dat schrijft Wim Verhagen, die ook stelt dat de Christenunie bizar doet.

Vorige week trokken de indieners, Dijsselbloem (PvdA) en Van Gerven (SP), de initiatiefwet Verbod pelsdierhouderij voor de tweede keer terug uit de Eerste Kamer, zodat opnieuw niet gestemd is. Deze truc hebben de indieners eerder uitgehaald. Een parlementair novum! Triest dat de Christenunie meewerkt aan deze vertragingstactiek.

De Christenunie wil een warme sanering. Daar is nooit sprake van geweest. Daarom hadden ze in april tegen moeten stemmen!
Vaststaat dat een verbod enorme economische schade veroorzaakt voor de bedrijven. De indieners weigeren financiële compensatie voor de nertsenhouders.

Zij weten dat hun politieke achterban niet accepteert dat honderden miljoenen euro’s worden vrijgemaakt voor een verbod van een rendabele sector. Temeer omdat uit recent onderzoek van De Hond blijkt dat 59 procent van de PvdA-stemmers het oneens is met verbod op de nertsenhouderij. Van diezelfde stemmers vindt 67 procent het een tegenslag voor dierenwelzijn als de nertsenhouderij hier wordt verboden en zich verplaatst naar landen waar dierenwelzijn minder is dan in Nederland.

Voor alle Nederlanders liggen deze percentages op 57 en 69 procent. Kortom: geen draagvlak voor een verbod.

De regering trekt geen geld uit voor flankerend beleid, terwijl dat noodzaak is voor acceptatie van de wet. De indieners kiezen daarom bewust voor tijdrekken in de hoop op een meerderheid, die op de koop toeneemt dat juridische procedures ontstaan tussen overheid en nertsenhouders. Bizar dat juist de Christenunie dit laat gebeuren.

Het argument dat het met schadeclaims wel mee zal vallen wegens voorzienbaarheid, veegde minister Verburg keihard van tafel. Het verbod was in juridische zin pas voorzienbaar vanaf 17 januari 2008. De indieningsdag van de initiatiefwet.

De Staat moet, bij aanname van de wet, bloeden! Dat statement zit inmiddels in ons dossier en legt een bom onder de initiatiefwet! Een statement waarbij, om met premier Rutte te spreken, iedere advocaat zijn vingers aflikt!

Wim Verhagen is directeur van de NFE (Nederlandse Federatie van Edelpersdierenhouders)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.