Home

Achtergrond

Snel uitspraak dumpingzaak Canada tegen Nederland

Volgende week dinsdag bepaalt het Canadese handelstribunaal of dumping van Nederlandse paprika’s in de jaren 2008 en 2009 schade heeft toegebracht aan de Canadese tuinbouw.

Dat zegt een beleidsmedewerker Inge Ribbens van de brancheorganisatie voor handelaren in groente en fruit, Frugi Venta.

Op 20 september stelden de Canadese douane-autoriteiten vast dat Nederland paprika’s voor 1,22 dollar per kilo op de markt zijn gebracht. Een normale waarde voor de Nederlandse paprika’s was 3,55 dollar per kg geweest, aldus de Ontario Greenhouse Vegetable Growers, een belangenorganisatie voor tuinders. In Ontario wordt 60 procent van de Canadese paprika’s geteeld.

Er zouden 34 exporteurs en 26 importeurs betrokken zijn geweest bij de dumping. De exporteurs gaven geen van allen volledige inzage in hun boekhouding, aldus de Canadese douane-autoriteiten. Frugi Venta wil geen volledige inzage geven in hun verdediging, maar Ribbens stelt wel dat geprobeerd is met de Canadezen een minimumprijs af te spreken in ruil voor een einde aan de procedure.

Of registreer je om te kunnen reageren.