Home

Achtergrond

Situatie dam reservoir Hongarije stabiel

De beschadigde dam bij een reservoir met giftig slib in Hongarije houdt het nog steeds.

De Hongaarse autoriteiten spraken vandaag van een stabiele situatie. Een medewerker van de dienst burgerbescherming stelde dat de scheuren in de dam niet groter zijn geworden.

De autoriteiten hadden gisteren de vrees geuit dat de dam bij het reservoir het zou begeven en dat daardoor opnieuw een grote hoeveelheid slib zou weglopen. Uit voorzorg is gisteren daarom het dorp Kolontar ontruimd, dat in de buurt ligt van het aangetaste reservoir.

Het hoofd van de dienst rampenbestrijding, Tibor Dobson, zei vandaag dat honderden reddingswerkers en vrijwilligers een nieuwe dam aan het bouwen zijn. Die moet Kolontar beschermen tegen een nieuwe stroom van het giftige slib.

De circa 5400 inwoners van de plaats Devecser hoeven nog niet te vertrekken. Ze hebben wel de opdracht gekregen zich paraat te houden. De autoriteiten hebben ruim driehonderd militairen en een groot aantal voertuigen naar Devecser gestuurd om het dorp in geval van nood snel te kunnen ontruimen.

Ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest brak maandag een dam rondom het slibreservoir. Daardoor werden honderden huizen bedolven onder giftige modder, een bijproduct van de aluminiumproductie. Zeven mensen kwamen om het leven en zeker 120 mensen raakten gewond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.