Home

Achtergrond

Sensortechniek bij loofdoding bespaart honderden euro's

Toepassing van sensortechniek bij de loofdoding van aardappelen bespaart akkerbouwers enkele honderden euro’s.

Dat meldt het akkerbouwproject Telen met Toekomst op basis van berekeningen. Tijdens het doodspuiten bepalen sensoren de plantactiviteit van de aardappelen, meldt het project. "Op basis van de activiteit wordt de dosering bepaald. Deze manier van werken levert een besparing op aan middel van 30 tot 40 procent."

Het is volgens het project bedrijfseconomisch interessant. "Bij de berekeningen is gekeken naar investeringen, jaarkosten, middelgebruik en arbeid. Voor een bouwplan in Noordoost-Nederland met 20 hectare bieten, 30 hectare wintertarwe, 5 hectare pootaardappelen en 45 hectare zetmeelaardappelen blijkt dat de loofdoding met sensortechniek jaarlijks een positief resultaat geeft van 564 euro. In andere bouwplannen en regio’s kan het voordeel nog groter zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.