Home

Achtergrond 263 x bekeken 12 reacties

Sector wil nader overleg met provincies over zwijnen

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) wil samen met de dragende landbouworganisaties nader overleggen met de verschillende provincies over het wildezwijnenbeleid.

Dat is tijdens de bestuursvergadering van het productschap afgesproken. Tijdens de bestuursvergadering meldde NVV'er Jaco Geurts, die Wyno Zwanenburg verving, dat er voor het eerst nu ook wilde zwijnen zijn opgedoken in de provincie Utrecht. In die provincie is in een perceel mais nabij de grens met Gelderland schade geconstateerd die is veroorzaakt door zwijnen.

In het convenant diergezondheidsfonds met de overheid is afgesproken dat het ministerie van landbouw een maximale verplichting op zich neemt om de nulstand van zwijnen buiten de aangewezen gebieden te handhaven. De sector wil nu zelf ook actief in overleg met de provincies over deze problematiek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J@gertje

  ??,?? en snoeper, Zal ik niet liever wat gerookte ganzenborst filets en een gedroogde achterham van een zelf geschoten zwijntje mee nemen?
  Ik ben overigens wel benieuwd wat herkauwer voor versnaperingen mee zal brengen.
  Wordt het toch nog gezellig....
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Gert

  Spotvogel houdt zich stil, hij wil zijn vingers liever weer niet branden in een discussie.

 • no-profile-image

  rein de vos

  Als zwijnen verschijnen, verdwijnen de konijnen. Maar een kip blijft op de tak, dus ik hou mijn eigen prak.

 • no-profile-image

  ??

  Is er ook nog plek voor mij?
  Moet ik nu boven kijken of naar iemand op een fiets of gewoon op de website van agd om herkauwer te ontmoeten?
  Jagertje ik neem koffie wel mee voor de hoogzit, als jij en snoeper wat koek meenemen?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer heeft vast wel een passende oplossing.
  Maar de jagers zullen ook nu de schuld wel weer van hem krijgen.
  Herkauwer, kom d'r maar in.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  snoeper

  Schuif even iets door, ik kom er ook maar 'ns even bij zitten. Herkauwer, ik heb twee prangende vragen. Welk beleid moet dat PVV nou beginnen? En weet jij nou welke wilde zwijnen ze bedoelen?

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte,??,?? ,snoeper,en jagertje:ik vrees dat dit gezellig samenzijn en ontmoeten van herk. niet door gaat.Naar verluid heeft herk. de winterswijkfiets en de zwerkvlieger per abuis verwisseld,waardoor hij met z,n fahrrad van boven is gesodemierd.Mocht mij meer ter ore komen,dan laat ik dat uiteraard weten.mvg jvf

 • no-profile-image

  J@gertje

  Om dan maar even op het onderwerp terug te komen: In het convenant diergezondheidsfonds met de overheid is afgesproken dat het ministerie van landbouw een maximale verplichting op zich neemt om de nulstand van zwijnen buiten de aangewezen gebieden te handhaven. De sector wil nu zelf ook actief in overleg met de provincies over deze problematiek.
  Hopelijk worden er nu verstandige beslissingen genomen.
  Als er varkenspest uitbreekt zijn de gevolgen niet te overzien.
  In de Duitse grensstreken komt al enige tijd varkenspest voor en worden er zo veel mogelijk afgeschoten.
  Bij ons zal er wel weer een ellenlange discussie ontstaan.
  Als tegenstanders van afschot aansprakelijk gesteld zouden worden voor de schade zou het protest vanzelf uitdoven als een nachtkaars.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Snoeper

  Schade wegens verspreiden van varkenspest door wilde zwijnen en wroetschade moet inderdaad op de tegenstanders van afschot verhaald worden. En wat te denken van de snoeperijen van de everzwijnen door de pepermunten van de recreanten (Vierhouten e.o.). Wakker Dier kan beter de vinger leggen bij dergelijke dieronvriendelijke voedingen. P.S. vanavond kan ik helaas niet meegenieten op de hoogzit, volgende keer maar weer.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumleden,mijn excuses,mijn laatste reactie was niet bedoeld voor dit forum maar voor het forum""Wilde zwijnen vestigen enz"",mvg jvf

 • no-profile-image

  ??

  Water loopt me nu al in de mond jagertje!
  Misschien moeten we op mooie weer wachten, want als blijft het zwevertje niet in de lucht :)))

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte anti jacht:het doet mij oprecht deugd om te zien/lezen dat u nog steeds op deze aardkloot aanwezig bent,hierover heb ik mijn twijfels voorzover het herk. betreft gezien hetgeen mij afgelopen week ter ore kwam[zie mijn reactie in :sector wil nader overleg,29/10 12.30 uur]hij storte ter aarde maar lijkt van de aardbodem verdwenen.Terrug naar uw reactie van vandaag 11.07 uur.Uiteraard hebt u gelijk dat u niet hoeft te twijfelen over het feit of ik jager ben/zou zijn,immers in het forum'' politie neemt 130 fazanten[boskippen/eendagsfazanten] in beslag stel ik mij voor als Jagende Veehouder Friesland/Fryslan JVF.U betaald pacht:dacht het niet,buiten de kosten voor de akte en patronen,hondevoer ed,maak ik zo weinig kosten dat ik hiervoor niet hoef te schieten,wel voor de pot natuurlijk.Doceerde ook voor en jaren tachtig:uitgaande van 1985 is dit 25 jaar geleden,dit bevestigd dat u niet meer ""de jongste bent"",hinderd niet,gebeurd mij ook,maar het verklaard misschien wel uw vergeetachtigheid.Hoezo?,welnu exact de zelde post als die van vandaag,plaatste u ook al op 18-10 15.35 uur in het forum dierenmishandeling moet enz.Op zich zou dit niet erg zijn,maar het komt wel erg ongeloofwaardig over dat u twee achtereenvolgende zaterdagen""uiteraard in het veld bent""en beide keren de zelfde jager,hond,haas en misstand[en] ziet.Wat de eendagsfazanten/boskippen/uitgezet ""wild""aangaat,hierover heeft u,gezien uw reactie hierop gelezen in mij reactie van 16-10 22.32 uur in het forum :dierenmishandeling moet strenger enz.Ik schrijf in het forum ""130 bosfazanten""24-9 23.35 uur mijn waardering voor uw drive voor uw zaak,maar verwacht wel dat u dit doet op basis van eerlijke/open discussie.Tot slot:u beeindigd uw pleidooi met een vraag aan mi,welke ik naar ik meen hierbij afdoende beantwoord heb,ik wil er ter afsluiting ook een aan u meegeven,aangezien de ovp weer/nog steeds actueel zijn.Welke oplossing ziet u als tegenstander van [beheer]jacht,in dezen?mvg JVF

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.