Home

Achtergrond

Schommelingen uitvoer derde landen

De uitvoer van groente en fruit naar landen buiten de EU vertoont grote schommelingen.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT). Zo daalde de export naar Rusland in augustus met 72 procent, Noorwegen nam 24 procent minder af, maar Canada is weggevallen als afnemer. Zwitserland toont een spectaculaire groei, door de verder geliberaliseerde handel in groente en fruit met landen in de EU. Opgeteld leidde dat in augustus tot een 20 procent lagere uitvoer naar derde landen. Over het hele jaar staat de uitvoer naar derde landen buiten de EU nog wel in de plus (negen procent). Die groeit in vrijwel hetzelfde tempo als de export naar landen binnen de EU.

Sterke stijgers binnen de EU zijn Frankrijk, Duitsland, Scandinavisch landen, maar ook Polen, Spanje en Oostenrijk. Daarmee is de groei van de uitvoer van Nederlandse groente en fruit breed en loopt de totale uitvoer nog altijd 8 procent voor op 2009, toen ook nog een krappe groei van 1 procent tot stand kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.