Home

Achtergrond 241 x bekeken

Schatting maisvoorraad naar beneden bijgesteld

De wereldvoorraad mais zakt in het seizoen 2010/2011 door tegenvallende oogsten in de VS en China tot het laagste niveau in vier jaar tijd: 125 miljoen ton.

Dat schrijft de invloedrijke International Grains Council (IGC) in het oktoberrapport. De IGC stelde ook de verwachte tarwevoorraad naar beneden bij.

Het rapport stelt dat gedurende het seizoen de maisvoorraad met 27 miljoen ton daalt, terwijl een maand eerder is uitgegaan van een reductie van 6 miljoen ton. De IGC verlaagde de oogstverwachting voor het seizoen van 824 naar 814 miljoen ton, nog altijd een record. De consumptie en handel nemen echter toe, deels doordat mais bij veevoerproducenten ondanks recente prijsstijgingen concurreert met tarwe.

De tarwevoorraad komt volgens de IGC uit op 181 miljoen ton. Een maand eerder ging de organisatie uit van een voorraad van 183 miljoen ton. De productie werd door het IGC gelijk gehouden op 644 miljoen ton. Het Noordelijk Halfrond is al zo goed als klaar met oogsten. De handel en consumptie worden ieder een miljoen ton hoger ingeraamd dan in het septemberrapport.

Ten opzichte van vorig jaar is de handel wel met 7 miljoen ton gedaald. Dat komt volgens het IGC met name door een afnemende vraag naar tarwe als veevoeringrediënt in Azië.

Of registreer je om te kunnen reageren.