Home

Achtergrond 5050 x bekeken 12 reacties

Schapenexport vanuit Engeland hervat

Veehandelaar John Onderwater start binnenkort met het exporteren van schapen uit Engeland naar het vasteland.

Hij heeft een Russisch schip aangekocht met plaats voor zeven vrachtwagens.

Onderwater kiest voor import van Britse schapen omdat volgens hem de Nederlandse regelgeving handel bijna onmogelijk maakt. "De houding van de Voedsel en Waren Autoriteit komt me de neus uit", zegt hij. Hij sluit ook transport van kalveren niet uit. Frankrijk, Spanje en Italië willen volgens hem de Britse kalveren graag hebben.

Het schip had al in de vaart moeten zijn, maar ook hier zorgt strenge regelgeving volgens de handelaar voor oponthoud.

Zijn bedoeling is om de schapen uit Engeland te exporteren naar onder meer België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Maar ook in Nederland ziet hij mogelijkheden om magere Engelse schapen te weiden.

Per vaart kunnen er zo’n 2.800 schapen worden vervoerd. Hij wordt naar eigen zeggen niet de kapitein van het schip, maar is wel bij de transporten aanwezig. "Ik ga mee als matroos." De frequentie van het aantal overtochten laat hij nog in het midden. "In het begin zou het kunnen dat we meerdere keren per week heen en weer varen."

Onderwater verwacht niet dat de export van Engelse lammeren de schapenprijzen in Nederland gaat beïnvloeden. "Nederlandse schapenhouders moeten vertrouwen op de kwaliteit van hun eigen dieren." Het is volgens hem een broodje-aapverhaal dat de ooiprijzen door zijn handel zouden gaan dalen.

De veehandelaar werd in 2009 door Dierenorganisatie Kent Against Live Export (Kale) beschuldigd van het illegaal transporteren van lammeren van Engeland naar Frankrijk. De Britse autoriteiten stelden een onderzoek in. Uiteindelijk is de zaak volgens Onderwater met een sisser afgelopen. Hij zou alleen een boete hebben gekregen voor het niet zichtbaar voeren van het bordje veetransport.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenhouder/handelaar

  Ik denk dat veel boeren naief en kortzichtig zijn. Maar schoppen en trappen tegen de handel en slachterijen. Zij moeten jullie dieren verwaarden, maar hebben zelf ook hun marges nodig anders blijven zij niet bestaan.
  Als de kost verdient moet of kan worden over de grens beginnen de boeren altijd meteen te klagen en te zeuren. Maar zelf doen zij het ook, de door hun geproduceerde producten gaan ook de grens over en producten worden gekocht in allerlei landen.
  Deze handelaar probeert gewoon de kost te verdienen net zoals iedere boer.

 • no-profile-image

  schapenhouder/handelaar

  Toen mannen als van Veen, Blonk en andere exporteurs onze lammeren ten tijde van de blauwtong niet de grens over konden krijgen toen ging het goed met de prijzen van de lammeren. Ik weet niet of dat u dat nog kan herinneren. Ik denk dat we blij moeten zijn met deze exporteurs, mannen die werken voor hun boterham, maar ook voor het verwaarden van de lammeren. Ik neem aan dat uw lammeren niet levend of geslacht geexporteerd worden?
  Alle lammeren en schapen zouden eens in Nederland afgezet moeten worden dan zitten we zo op nul schapen in Nederland.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte schapenboer gr.,ook ik hou schapen,ik heb geen enkel voordeel van de aanstaande actie van dhr onderwater,maar dit is nou eenmaal een open [grenzen] handel,en dit is zoals sch. handelaar en u zelf ook ervaren voor de veehouderij van levens belang.verder kunt u met de prijzen van de afgelopen jaren toch niet met droge ogen beweren dat het nederlandse product slecht gewaardeerd word?Sprak vandaag nog met een handelaar[morgen schapenmarkt leeuwarden]en onderwater heeft wel vaker plannen die niet helemaal goed lopen.mvg jvf

 • no-profile-image

  Jan

  De opbrengsten gaan naar deze handelaar. De schade door insleep van dierziekten is voor een ander.

 • no-profile-image

  schapenhouder/handelaar

  Schapenhouder, u roept van alles om maar uw eigen gelijk te krijgen, maar u snapt niets van de hele schapenhandel in Nederland, Europa en de hele wereld. En over het punt dat ik bij van Veen in het klasje heb gezeten; sinds het sluiten van de veemarkten na de mkz heb ik van Veen nooit meer gesproken of gezien.
  Ik ben een boer/ handelaar die verder kijkt als zijn eigen erf, zou u ook eens moeten doen in plaats van schoppen en schreeuwen tegen de handel

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Natuurlijk ben ik boos. Want als het Onderwater in Nederland te duur wordt, dan gaat hij naar Engeland. We hebben in de NL een goed product, maar slecht gewaardeerd. De eerste handelaar die kapot gaat aan een te hoge prijs moet jij maar eens aanwijzen!

 • no-profile-image

  jonge

  schapenhouder/handelaar is ook er hypocriet. Wij hebben in het MKZ jaar een paar ton schade geleden.....waarom omdat een schagelaar als onderwater zieke (lees goedkope) kalveren importeerde. Maar schadevergoeding betalen....nee laat daar de boer maar voor op draaien...

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Onderwater verwacht niet dat de export van Engelse lammeren de schapenprijzen in Nederland gaat beïnvloeden. Waarom haal je ze dan uit Engeland en niet uit Nederland. Ondewater, hoe naïef denk je dat we nou echt zijn!

 • no-profile-image

  schapenboer

  Ach Handelaar, iedere nadenkende schapenboer weet dat de boer een fooi krijgt voor zijn produkt ten opzichte van de handelaar en de exporteur. Hoe hoger in de kolom hoe meer geld er bij desbetreffende persoon blijft hangen. Jammer dat de schapensector aan de basis zo verdeeld is. De handel maakt hier dankbaar gebruik van onder het motto: VERDEEL EN HEERS.

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Zeker niet naïef, mijn beste. 10 jaar geleden hadden we nog 1,6 miljoen schapen in NL. nu komen we amper aan de 1,1 miljoen. Die achteruitgang komt door diverse oorzaken, INR, Blauwtong, mkz, noem maar op. Maar zeker ook door de handelaar! Ik kan u de kapot gemaakte schapenboeren aanwijzen door de handelaren. Kapot gemaakt door Van Veen, Blonk en Onderwater. Ik heb van Veen zelf horen zeggen dat er nog meer Nederlandse schapenboeren kapot moeten gaan. Want dan verdiende hij ze nog beter!

 • no-profile-image

  schapenhouder/handelaar

  Zeer naief uw antwoord. Ik stel voor dat u zelf maar in de schapenhandel moet gaan, komt u er vanzelf achter hoe 'makkelijk' het is om de kost te verdienen. O ja en hogere prijzen, betekent niet automatisch voor een handelaar hogere opbrengsten.

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Ik kan mij dat goed herinneren, maar dat was overmacht. Daar zaten we allemaal mee. Aan de taal te horen heeft u de boodschap goed mee gekregen van meneer Van der Veen en heeft u zeker in zijn klasje gezeten. Uw mening is de uwe, tenminste dat hoop ik. Maar ik deel hem zeker niet!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.