Home

Achtergrond 160 x bekeken

Sarkozy: raffinaderijen moeten weer open

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag toegezegd actie te ondernemen tegen stakingen bij de Franse olieraffinaderijen, die deel uitmaken van de acties tegen het plan van de president om de pensioenleeftijd te verhogen.

Volgens Sarkozy mag iedereen in een democratie duidelijk maken dat hij het ergens niet mee eens is. "Maar dat moet dan zonder geweld of excessen'', zei Sarkozy na afloop van een bijeenkomst met Russische en Duitse politici in Deauville. Zodra de president terug is in Parijs, belegt hij een bijeenkomst om orde op zaken te stellen. "Er zijn mensen die willen werken.''

Volgens de Franse krant Le Monde zijn de twaalf raffinaderijen in Frankrijk dinsdag allemaal weer in staking gegaan. Alleen bij de fabriek van Exxon sijpelt er nog wat olie door de leidingen. Van de 12.500 Franse tankstations zouden er aan het begin van de middag minstens 2750 zonder benzine zitten. Volgens premier Francois Fillon is de distributie van brandstof binnen vier of vijf dagen weer normaal, als de stakingen en blokkades van de baan zijn.

Aan het begin van de middag waren er volgens de overheid ongeveer 480.000 mensen op de been om te protesteren tegen de pensioenplannen; dat zijn er minder dan bij eerdere bijeenkomsten.

De overlast voor het Nederlandse vliegverkeer als gevolg van acties op de Franse luchthavens aan het begin van de middag valt erg mee. In de ochtend zijn zeven vluchten vanaf Schiphol geannuleerd. Daar zijn geen vluchten bij gekomen, meldde een woordvoerster van de luchthaven. Er is wat vertraging omdat toestellen soms moeten omvliegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.