Home

Achtergrond 362 x bekeken 12 reacties

SP wil spoeddebat over aankoopstop natuur

De Socialistische Partij wil een spoeddebat in de Tweede Kamer over het besluit van staatssecretaris Bleker (ELI) om de aankoop van natuurgrond niet langer te financieren.

"Bleker loopt als een olifant door de porceleinkast", vindt SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Het is ongehoord dat Bleker in gaat tegen eerder gemaakte afspraken tussen regering en provincies", zo motiveert de SP-er het spoeddebat, waarvoor hij deze week een verzoek indient.

In een brief aan twaalf gedeputeerden heeft Bleker meegedeeld dat grondaankoop voor robuuste verbindingszones en voor recreatie om de stad vanaf 20 oktober niet meer te financieren en voor andere natuurverplichtingen niet meer garant te staan. De provincies hebben daar boos op gereageerd en wijzen eveneens op een inbreuk op gemaakte afspraken.

"Wat Bleker doet kán gewoon niet", zegt Van Gerven. Tegen overleg over bezuinigingen op natuur maakt de SP-er geen bezwaar. "Maar hij kan niet beleid dat 20 jaar is gevoerd met één pennestreek ongedaan maken."

Het Kamerlid vindt dat er sprake is van kapitaalvernietiging omdat al veel dure grond is aangekocht voor natuurprojecten die niet worden afgemaakt.

Blekers brief en de bezuinigingen op natuur zullen ook aan de orde komen in het debat over de regeringsverklaring dinsdag en woensdag. Groenlinks, D66 en Partij voor de Dieren zullen het onderwerp zeker aankaarten, de PvdA en SP waarschijnlijk ook.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bleeke Henkie

  Wen er maar vast aan Henk van Gerven, de milieutaliban staat niet meer aan het roer in Den Haag, het volk is weer aan de macht gekomen

 • no-profile-image

  prof

  Kijk het buitengebied is een grote recreatie tuin. Alle burgers samen hebben veel meer geld dan de individuele boeren bij elkaar. Wie de meeste macht heeft zal uiteindelijk blijken, maar het zal mij benieuwen wie straks aan het kortste eindje trekt.

 • no-profile-image

  JP

  En dan ook nog beginnen over kapitaalvernietiging omdat de natuur niet wordt afgemaakt. Als de overheid de grond verkoopt die nog niet tot natuur is gevormd doet ze aan kapitaalvermeerdering bij de huidige grondprijzen. Kunnen we daar weer een gat in de zorgsector mee dempen ipv uitgeven aan linkse hobby's.

 • no-profile-image

  boer

  Wat SP, GL, PVDD, PVDA en consorten vinden is eigenlijk niet zo boeiend. Ze kunnen er uren over lullen maar hebben uiteindelijk geen meerderheid. HAHAHA

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik ben het in principe wel eens met Bleker, maar gezien de ronduit onbenullige reacties in dit forum zou ik het erg gewaardeerd en bestuurlijk van visie getuigend gevonden hebben, als Henk zijn licht eerst eens bij deskundigen zou hebben opgestoken. Wat mij betreft heeft hij deze buitenkans schandalig verknald. Ach ja: eens boer....., altijd h....r!

 • no-profile-image

  boereke

  Beter ten halve gekeert dan ten hele verdwaaldt En je kan wel in een keer het roer omgoeien dat doet de overheid continu {ps in denemarken heeft een nieuwe kabinet ooit plotseling een einde gemaakt aan windenergie} en landbouwgrond zuivert meer lucht dan natuur grond dus moeten we in dit dicht bevolkt land nog veel natuur omzetten naar landbouw grond.

 • no-profile-image

  kunst

  Kordaat optreden,anders gaan ze nog versneld door.Dat kan je zien in Z-H.
  Gedeputeerde Joop Everse door minister
  Verburg al op de vingers getikt wil nog snel de polder Zuidoord ontpolderen en in de Meije 500 ha rietlanden aanleggen
  Of het geen geld kost en blijft kosten.

 • no-profile-image

  boer

  Daarom is er niet op de SP gestemd

 • no-profile-image

  spotvogel

  Vals knorrend varken, hoe kom je erbij dat ik bij het rijk zou werken? Als je niet weet waar je het over hebt, houd je dan buiten de discussie. Als jij maar voor een fractie wist wat ik allemaal voor de boeren gedaan heb en nog steeds doe, dan zong je wel een toontje lager. Rund dat je bent.

 • no-profile-image

  Geert

  Eindelijk gerechtigheid, Bleker ziet in dat het in deze tijd onverandwoord is om nog langer geld te stoppen in Natuur. Met die Linkse broerders zouden we Financieel net zo diep gezonken zijn als Griekenland en Spanje.

 • no-profile-image

  Varken

  Als ik kijk hoe ontzettend veel geld er in brabant aan natuur verbrast is dan krijg je alleen al hoofdpijn. SP is een arbeiderspartij en die zouden moeten weten dat hun eigen stemmers voor die natuur een hoofdprijs betaald hebben en dat is ook de reden dat rechts zoveel stemmen wint momenteel. De linkse stemmer wil in zijn hoofd alles groen hebben maar zodra ze er grof voor in de buidel moeten tasten is rechts weer in beeld.
  Je moet wel realistisch blijven want om een grote tuin te onderhouden is in de toekomst ontzettend veel geld nodig. Gelukkig ziet Bleker dat wel op tijd in !!!

 • no-profile-image

  Varken

  @spotvogel,
  Uit je reacties uit het verleden merk ik op dat jij net als de natuur ook door het rijk onderhouden wordt. Dus ook inleveren en snel aan het werk zodat je nuttig wordt voor deze maatschappij. Misschien kun jij wel snoeien en grasmaaien bij mij langs het veld waar de provincie steeds vergeet de natuur te onderhouden !!!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.