Home

Achtergrond 187 x bekeken

Rutte spreekt met vijf kandidaat-ministers

Formateur Mark Rutte (VVD) spreekt vandaag met de eerste vijf beoogde ministers van zijn nieuwe kabinet.

Als eerste komt Maxime Verhagen (CDA) op bezoek als kandidaat voor het ministerschap van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij wordt ook vicepremier. Dat heeft de woordvoerder van de formateur vvandaag laten weten.

VVD'er Henk Kamp is kandidaat-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Piet Hein Donner (CDA) voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ivo Opstelten (VVD) is gevraagd voor het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Melanie Schultz van Haegen - Maas Geesteranus (VVD) is de beoogd minister van Infrastructuur en Milieu, waarin grote delen van de huidige ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat samenkomen.

CDA en VVD gaan allebei zes ministers en vier staatssecretarissen leveren voor het minderheidskabinet dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders. Formateur en beoogd minister-president Rutte kondigde al aan dat hij volgende week donderdag met zijn kabinet bij koningin Beatrix op het bordes wil staan.

Beoogd minister van Sociale Zaken Kamp bereidt nu als Rijkscommissaris de staatkundige hervorming voor van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij was eerder minister van Defensie. Aanstaand minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner is nu minister van Sociale Zaken, eerder was hij minister van Justitie.

VVD-voorzitter Ivo Opstelten was informateur van het nieuwe kabinet, is voorzitter van de VVD en was burgemeester van Rotterdam. Melanie Schultz was al staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.