Home

Achtergrond

Rutte: snoeien om te groeien

De staatsschuld en het begrotingstekort zijn inmiddels zo opgelopen, dat forse maatregelen onvermijdelijk zijn.

Dat betoogde premier Mark Rutte vandaag in zijn regeringsverklaring in de Tweede Kamer. "Snoeien om te groeien. De tijd van een vetrandje mag best, ligt nu echt achter ons'', aldus Rutte.

Eind volgend jaar bedraagt de overheidsschuld naar verwachting 400 miljard euro, dat betekent 2400 euro per Nederlander. Het kabinet is dan 11 miljard euro aan rente kwijt, evenveel als jaarlijks naar het basis- en voortgezet onderwijs gaat.

Het kabinet bezuinigt in totaal 18 miljard euro, en spaart daarbij de overheid niet. Zo zijn er in het regeerakkoord plannen opgenomen om te snijden in het aantal ambtenaren, lokale bestuurders en Tweede Kamerleden. Rutte wees erop dat ook het kabinet is gekrompen. Het minderheidskabinet van VVD en CDA telt zeven bewindslieden minder dan het vorige kabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.