Home

Achtergrond 173 x bekeken

Rutte: kans klein op deelname aan G20-top

Premier Mark Rutte acht de kans een stuk kleiner dan eerdere keren dat Nederland weer mag aanschuiven bij de vergadering van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld.

Hij zei dat dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ter voorbereiding van de Europese top later deze week. De G20 komt in november in Seoul bij elkaar. Dit weekeinde was er een voorbereidende bijeenkomst van ministers van Financiën van de G20-landen.

De afgelopen twee jaar mocht Nederland steeds als niet-lid aanschuiven bij de G20-toppen. Daarbij speelde een belangrijke rol dat ons land verhoudingsgewijs een grote financiële sector heeft en om die reden wilde meepraten over de aanpak van de wereldwijde financiële en economische crisis. Voor de uitnodiging was steeds wel het nodige lobbywerk van met name voormalig premier Jan Peter Balkenende noodzakelijk. Bij de laatste G20-top in Toronto, afgelopen juni, waren Balkenende en minister Jan Kees de Jager (Financiën) nog van de partij.

De afgelopen weken waren er al aanwijzigingen dat de aanwezigheid in Zuid-Korea op losse schroeven staat. De Jager was afgelopen weekeinde ook niet in Seoul bij de voorbereidende bijeenkomst.

Rutte zei dinsdag dat gastheer Zuid-Korea vooral landen uit de regio wil uitnodigen. Hij benadrukte dat Nederland wel via andere kanalen invloed zal proberen uit te oefenen.

Afgelopen zondag voerde de kersverse premier nog een lang telefonisch gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, onder meer over de G20. Rutte wil snel de leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië bezoeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.