Home

Achtergrond 176 x bekeken

Ruim een op drie vrouwen werd ooit misbruikt

Wereldwijd is sprake van een toename van misbruik van vrouwen, ondanks een reeks campagnes om deze criminele praktijken terug te dringen.

Meer dan een derde van alle vrouwen werd ooit het slachtoffer van seksueel misbruik of een andere vorm van mishandeling. De dader is meestal de echtgenoot of een ander mannelijk familielid.

Dat meldde een belangrijke bestuurder binnen de Verenigde Naties dinsdag tijdens een persconferentie in New York. Zou Xiaoqaio, vicevoorzitter van een VN-commissie die een eind probeert te maken aan vrouwendiscriminatie, stelde dat veel landen te weinig doen om de positie van vrouwen te verbeteren. Ze baseerde zich op een nieuw rapport van het Bevolkingsfonds van de VN.

In het verleden ondertekenden 186 landen een verdrag uit 1979, dat moest leiden tot de eliminatie van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. Volgens Zou hebben veel landen nooit serieus werk gemaakt van hun verdragsverplichtingen. Ze wees er verder op dat een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Iran en Sudan, het verdrag zelfs niet hebben ondertekend.

,,Over de hele wereld worden vrouwen verkracht en onderworpen aan andere vormen van seksueel misbruik waarbij de daders vrijuit gaan'', zo betoogde Zou. Ze noemde als treurig voorbeeld de praktijk in sommige landen, waar daders van verkrachting strafrechtelijke vervolging kunnen ontlopen door te trouwen met het slachtoffer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.