Home

Achtergrond 464 x bekeken 35 reacties

Ruim 100 vrouwen bijeen

Zet meer dan 100 boerinnen bij elkaar en waar gaan de gesprekken over? Kinderen, schoonouders, luie mannen en… geld.

De eerste CRV-vrouwendag zit erop. Met meer dan 100 aanmeldingen en zelfs nog wat spontane binnenkomers zat de dag bomvol. Er is dus duidelijk behoefte aan: een dag speciaal voor boerinnen. De deelnemers benoemden dat ook. Op de meeste bijeenkomsten zijn ze als vrouw een minderheid. Het zijn vooral mannen die daar zitten en die hebben het over heel andere zaken: de liters, de kilo’s en de nieuwe stal van de buurman.

Vrouwen hebben het liever over de kinderen, hun schoonmoeders, opvolgers die alles ineens anders doen en echtgenoten die in huis niks uitvoeren. Dat laatste zat hoog: doordat veel mannen in huis geen poot uitsteken, kunnen de vrouwen er amper bij gaan werken. Terwijl ze dat vaak wel graag willen. Voor de sociale contacten, maar ook om geld te verdienen.
Er was één vrouw die hardop zei niet aan de ondergrens voor financiële onafhankelijkheid te komen. Financieel onafhankelijk ben je als je maandelijks netto €900 of meer verdient.

Veel vrouwen knikten instemmend. De herkenning was groot. En waaróm kwamen ze niet aan die ondergrens? Vanwege hun mannen die volledig opgingen in het bedrijf, waardoor de zorg van huis en kinderen op de schouders van hen terechtkwam. Waar haal je dan de tijd vandaan om buitenshuis te gaan werken? Kinderen naar de crèche doen? Dan verdwijnt je geld meteen in een bodemloze put.

Eén van de weinige aanwezige mannen, tevens melkveehouder, vertrouwde me in de pauze toe dat hij niet begreep waarom vrouwen hun zaken niet beter regelen. Je werkt mee, krijgt misschien geen salaris op je rekening gestort, maar je kunt er wél voor zorgen dat je vermogen opbouwt. Maak afspraken en zie erop toe dat de boekhouder de verdeling elk jaar op papier zet.

Kortom, over geld verdienen als boerin zijnde, was een hoop te zeggen, al stond het niet als apart onderwerp op de agenda van de dag. Er zijn al wat ideeën voor de CRV-vrouwendag die voor volgend jaar gepland staat. Dit lijkt me een onderwerp dat dan niet mag ontbreken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Klopt, de herkenning is groot. Grap wel eens dat we de koeienstal de naam "het zwarte gat" moeten geven en daarmee bedoel ik niet de schuifdeur :-)

 • no-profile-image

  onno

  Altijd leuk om te horen van je partner natuurlijk dat je niets doet, alleen maar probeert om 60 uur in de week koeien melkt.
  Snap niet goed wat westerse vrouwen eigenlijk willen.. Wil je man zijn? Doe dat dan. Kan vrij eenvoudig, kost een tripje naar LA, extreme make-over.Financieel onafhankelijk zijn? doe dat dan. Vind een baan en stuur kinderen naar de creche. Zijn er zoveel die dat doen.
  Maar klagen in de hoek van de keuken heeft niet echt veel zin.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Onno, ik ben het met je eens, neem het heft in eigen hand. Dit geldt voor vrouwen maar ook voor mannen, het zou de schatkist wel eens een hoop geld kunnen schelen aan ziekte uitkeringen en verlies aan arbeidproductieviteit van de klachende Nederlanders. Ik zou zeggen; "Klaag niet langer, verander je leven voor de >burnout< Ga daarna pas aan veranderen denken heb je veel tijd verloren.

 • no-profile-image

  Niet zeuren

  Dit gaat inderdaad over de klagers, die je in elke laag van de bevolking wel tegenkomt. Handen uit de mouwen, onderneem wat, maar stop met eeuwig klagen. Je bent met die kerel samen, vond hem kennelijk leuk en nam zijn bedrijf en hobby's voor lief. Zit dan nou niet te zeuren en als hij anders is dan gedacht, zeg het hem dan recht voor zijn raap, maar niet in allerlei zeurclubjes.

 • no-profile-image

  Maaike

  Heren, ik ben het helemaal met jullie eens. Het enige wat ik me afvraag na het lezen van dit alles is: Hoe ervaren de mannen persoonlijk dit gezeur? Het lijkt me vreselijk als je inderdaad meer dan fulltime werkt en je vrouw loopt te miepen over financieel onafhankelijk zijn enzo. Maar aan de andere kant: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid; ik heb ook tijd nodig gehad om te ervaren dat mijn toekomst anders is dan ik mijn hele middelbare schooltijd heb gehoord!

 • no-profile-image

  Maaike

  Sorry, 'ervaren' vervangen door 'accepteren' (leest wat makkelijker)

 • no-profile-image

  boerin

  Als dit inderdaad de enige onderwerpen van gesprek waren, dan heb ik te doen met deze vrouwen (misschien nog meer met de mannen van deze vrouwen).

 • no-profile-image

  Jeroen

  De mannen zullen dit wel niet direct in hun gezicht te horen krijgen.
  Je stopt groep mannen bij elkaar, gaat over vrouwen,auto´s etc etc bla bla
  Vrouwen anders om, niks nieuws toch.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Wat ben ik blij dat ik niet zo een zeurpiet aan de haak geslagen heb. Als je 80 tot 90 uur werkt ook nog gezeur dat je in huis niks doet ik zou er gauw mee klaar zijn . Mijn vrouw werkt wel mee als wij wat nodig hebben kan het gekocht worden en of we financieel onafhankelijk van elkaar zijn denken wij niet eens over na. ouderwets ? zal wel maar het werkt prima.

 • no-profile-image

  onno

  @ Maaike. Dat 'gezeur' ervaar ik nooit. Eerste 'bushalte' stoppen en desbetreffende dame kan uit stappen. Makkelijk praten als vrijgezel natuurlijk.
  Ik vind dat veel vrouwen de weg een beetje kwijt zijn. Het familie leven doe je samen, het een doet niet onder voor het andere. Maar als je in een relatie je zo nodig moet bewijzen: "ik wil ook financieel onafhankelijk zijn", is dat een absoluut verkeerd uitgangspunt. Het legt een absoluut verkeerde druk op de partner. In mijn ogen hoort een vrouw een vrouw te zijn, neemt niet weg dat ze een ceo van een bedrijf kan zijn. En een man een man. Zonder dit onderscheid zijn we allemaal homofiel...

 • no-profile-image

  annet

  Wat een rare reacties! Het gaat niet eens om echt salaris maar je mag als vrouw toch wel vermogen opbouwen? Hoe zouden kerels het vinden als ze wel meewerken op het bedrijf maar niets opbouwen? Maar als een vrouw dat wil is ze een zeur.

 • no-profile-image

  onno

  @Annet, in het artikel staat duidelijk "finacieel onafhankelijk" ergo:salaris.
  En als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, heb je een vrij redelijk vermogen opgebouwd lijkt me zo. Zie maar hoeveel landbouwers de tent kunnen verkopen, omdat huwelijk stuk loopt.
  Dus zo raar zijn de reacties niet.

 • no-profile-image

  annet

  Onno: De meeste boeren trouwen niet in gemeenschap van goederen maar op huwelijks voorwaarden. En dan moet je als vrouw apart iets regelen voor de vermogensopbouw. Dat zou jij toch ook doen?

 • no-profile-image

  Boerin

  Financieel onafhankelijk is NIET perse hetzelfde als salaris. Dat staat duidelijk in het stuk. Het is goed dat hier aandacht voor is.

 • no-profile-image

  onno

  Boerin. Er werd over geklaagd dat men niet financieeel onafhankelijk is, omdat men minder dan 900 euri's per maand VERDIENT.
  Ook is geklaagd dat de man geen POOT uitsteekt in het huishouden. Persoonlijk heb ik een hekel aan de "ik" instelling van velen. Waar is het idee om iets samen op te bouwen, samen er voor vechten? In een onderzoek gedaan door een of ander damesblad is gesteld dat de moderne vrouw wel heel veel wensen en eisen heeft.
  Men meent altijd maar tekort te komen en dat stoort.
  Uiteraard is het een generalisatie, ik denk dat er veel echtparen zijn die wel de zaken op orde hebben en gelukkig zijn.
  Tot zover de 'weekend' kolom....

 • no-profile-image

  josien kapma

  Heel belangrijk dat hier meer aandacht voor is. Mijn mening is dat iedereen die structureel werkt op een bedrijf daarvoor beloond moet worden door óf salaris, óf vermogensopbouw. Dat geldt voor meewerkende (volwassen) kinderen, meewerkende ouders, mannen en vrouwen. Goed regelen, en vervolgens hóef je het er nooit meer over te hebben.

  Hoe je de taken verdeelt moet ieder zelf weten. Waar de issue volgens mij zit, is in hoeverre 'achter de schermen' werken voortkomt uit of belangrijk is voor het landbouwbedrijf. Een boerenhuishouding/-gezin runnen is een stuk meer werk dan een gewone huishouding…

 • no-profile-image

  Maaike

  Josien, hier heb je een punt vind ik: Je runt sàmen een bedrijf; zij voor, hij achter, allebei zowel voor als achter of hij voor zij achter, maakt niet uit: samen. Ik ga er dus vanuit dat je samen iets opbouwt. En als je als vrouw het zover hebt laten komen dat 'hij altijd achter is en niets in het huishouden' moet je niet klagen maar eerst naar jezelf kijken en dan samen naar de ontstane situatie. Ik geloof nooit dat het echt om geld gaat, meer om de wederzijdse waardering. (Hoe ging de antieke uitspraak ook al weer; 'het beste meubelstuk van het bedrijf is een zuinig en hardwerkend wijf' Klinkt in onze oren niet zo aardig maar er spreekt waanzinnig veel waardering uit)

 • no-profile-image

  onno

  Uiteraard moet het werk beloond worden, maar het ging om de zin " financieele onafhankelijkheid". Waar de ondertoon doordringt van, de man doet maar wat ie niet laten kan, als ie maar betaald..
  En waarom wordt zo de nadruk gelegd op vermogensopbouw? Allemaal plannen om het huwelijk te be-eindigen? Anders heb je geen klap aan vermogensopbouw.
  Natuurlijk worden de meewerkende dames gerespecteerd.. Vraag me weleens af of het omgekeerd wel zo is..

 • no-profile-image

  boerin

  Juist Josien, dit soort zaken regel je voor trouwen en/of bedrijfsovername. Vermogensopbouw, winstdeling et cetera, de accountant doet de rest. Dit werd in NL 25 jaar geleden al piekfijn geregeld. Dat zijn geen plannen om een huwelijk te beeindigen, maar als dingen anders uitpakken dan verwacht, dan is het wel zo prettig dat dit soort zaken geregeld zijn. Ik vraag me af wat er in de 25 jaar is gebeurd, zijn we weer terug bij af in NL?
  En geen gezeur over wie wat doet, je stopt beiden tijd en energie in het bedrijf, maakt niet uit waar.
  Wederzijdse waardering en respect, dat geldt voor iedere vorm van samenleving, niet alleen op het boerenbedrijf.

 • no-profile-image

  onno

  Het blijft merkwaardig... In ieder andere bedrijfstak wordt dat zo niet gedaan in ieder geval.
  Denk maar niet dat een evt mevr Onno vermogensopbouw in de BV heeft. Ik zie de investeerders al kijken...Nu zou ik het al niet eens willen om mevrouw Onno mee te laten draaien, maar dat is een heel andere zaak.
  De manier moet veel meer op samenwerken lijken dan "Ik vind dat ik recht heb op"...
  Daarnaast moet men er eens over nadenken wat men eigenlijk vraagt. Als bedrijfsopvolger heb je toch wel zo'n 10 jaar flink je best gedaan om een en ander door te laten draaien. Dan zit er een mevrouw aan tafel en eist van alles vanaf dag 1. Interessant...
  Nogmaals, uiteraard zou een en ander netjes vergoed moeten worden. Maar wat moet het dan zijn? Zakgeld van 1000 euro/maand? Is ook zo klungelig. Of ga je er beide voor, zonder ge-emmer? Zoals het bedoeld is, in voor en tegenspoed?
  Als men er met zijn tweeen voor geknokt heeft, vanaf dag 1, dus met een nieuw bedrijf, liggen de zaken toch een stukje anders dan met een bedrijf wat al 40 jaar bestaat...

 • no-profile-image

  boerin

  Onno en mevrouw Onno zijn dan ook niet samen bezig met de dagelijkse operatie van een boerenbedrijf, en kun je zodoende niet vergelijken.
  Mochten wij investeerders zoeken, nodig hebben, dan zullen ze toch ook zeker met mij erbij aan tafel moeten.
  Al naar gelang de inbreng van kapitaal en arbeid kun je het percentage vermogensopbouw en winstdeling invullen, hoeft dus ten tijde van de oprichting geen 50/50 te zijn.

 • no-profile-image

  onno

  Maar Onno en mevrouw Onno zijn wel degelijk bezig om samen een toekomst op te bouwen, en in dit geval wel een boerenbedrijf, alleen een beetje groter, zonder elkaar is er dus geen mevrouw Onno.
  Als de winstdeling geen 50/50 is betekent dat dus al dat je een stuk loon moet uit betalen in feite. Probleem opgelost lijkt me.
  Een boerenbedrijf is geen uitzonderingspositie. Niets anders dan een BV, wat heel vaak in de praktijk voorkomt. Als een ieder dat nu eens ging inzien, zowel mevrouw als meneer, hoeft er ook geen gezeur te zijn. Neemt niet weg, dat de opmerking :omdat meneer geen poot in het huishouden uitsteekt kan ik niet werken, rooit nergens op. Niet in het boerenbedrijf en niet daarbuiten.

 • no-profile-image

  boerin

  Inderdaad, zo simple is het. En nu niet meer zeuren, maar aan de slag, zorgen dat er winst is, die verdeeld kan worden.

 • no-profile-image

  onno

  Juistem, anders ook geen onafhankelijkheids salaris...

 • no-profile-image

  ik was erbij op de crv dag

  Ik vraag me af of Margreet erbij was op deze dag.Ik was er wel en herken maar weinig van wat ze schrijft.Ze zet de boerin hier neer als een zeurpiet die het alleen over kinderen heeft en over haar man klaagt.Als je wil weten waar het wel over ging lees dan het verslag in stal en akker.In de workshops was ook geen tijd om over dat soort dingen te praten.Dit stukje van Margreet is een slecht verslag van wat een heel informatieve dag was.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Foto staat op de site, dus je kan zelf toch wel zien dat ze er was ja of nee?

 • no-profile-image

  Internetter

  Het gaat om de hits en reacties, niet om de waarheid.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Typisch verhaaltje van ons aller Margreet: sensatie en stoken!!!!! Is het praat niet waard. Zou best kunnen dat "ik was erbij" gelijk heeft.

 • no-profile-image

  Ik was er ook

  Ik was er ook bij. Het was een goede dag en inderdaad werd door Carmen Breeveld nog even aangestipt dat veel vrouwen weinig geld hebben. Ik had er graag meer over gehoord maar daar was helaas geen tijd voor. Misschien volgend jaar. Zelf vind ik het heel moeilijk er thuis over te beginnen. Mijn schoonouders zitten nog in het bedrijf en als ik als 'buitenstaander' ook nog eens geld wil, heb ik het gevoel dat ik hun iets ontneem. Terwijl ik wel gewoon meewerk op het bedrijf.

 • no-profile-image

  ik was er ook

  Ik heb Margreet trouwens daar wel gezien. Ze staat ook op het filmpje dat CRV van de dag gemaakt heeft.

 • no-profile-image

  onno

  @ik was erook, guess what. Veel mannen hebben ook weinig geld.. Die kaarten zouden eens op tafel moeten denk ik..

 • no-profile-image

  Boekhouder

  Onno: dat is zo. Maar omdat het bedrijf meestal voor een deel of helemaal op naam man staat, bouwt hij automatisch vermogen op. Het bedrijf heeft immers een bepaalde waarde ook al verdien je soms weinig. Als boekhouder zie ik dat voor vrouwen dit vaak niet geregeld hebben.

 • no-profile-image

  onno

  Vermogensopbouw heb je ook geen fluit aan, alleen als je verkoopt om wat voor reden dan ook..
  Neemt niet weg dat mevrouw ook wel vergoed kan worden, zoals in elke bv.. Lijkt me gezond.
  Ik vraag me wel af of dat bedrijfseconomisch altijd wel kan..
  Als mevrouw namelijk volledig op de lijst staat, keldert de winst met 40- 50.000 euris per jaar. Vaak resulteert dat in negatieve bedrijfswinst en bij het volgende loopje naar de bank is het loket dicht..

 • no-profile-image

  appie

  Met een bedrijf van meer dan 800.000 kg melk,wat ik grotendeels alleen moet doen, een deels nieuwe stal en een vrouw met een inkomen boven de 900 euro moet ik ook wel eens wat in huis doen.
  Prima, als mijn vrouw druk is spring ik bij. Als mijn vrouw een keer an de latte is ook. Mijn vrouw mag dan ook bijna ten allen tijde nee tegen mij zeggen. Maar ik houd dan ook van eigenwijze vrouwen.
  Alleen als er vee uitbreekt, dan bestaat er geen nee, voor de rest geld volgens mij altijd in een gezamelijk huishouden:
  Is de vrouw gelukkig dan is iedereen gelukkig.

 • no-profile-image

  Anna

  Denk zij nu echt dat boerinnen alleen maar daar over praten. Boerinnen z\ijn net als gewone vrouwen die over alles en nog wat praten en iedres op haar of zijn manier even huis en haard achter zich wil laten. We leven niet meer in jaar van 1920.... Wie dat schrijft zou ik zeggen doe een beetje normaal. Ik kan me ook niet alles veroorloven...
  (reclame verwijderd, RB)

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.