Home

Achtergrond 179 x bekeken

Rotterdam moet broekriem stevig aanhalen

Rotterdam moet de komende jaren de broekriem stevig aanhalen. De stad heeft in 2011 ruim 82 miljoen euro minder te besteden dan in dit jaar.

De bezuinigingen lopen de komende jaren op tot bijna 225 miljoen euro in 2014. De havenstad moet het vanaf 2015 structureel met 249 miljoen euro minder doen op een begroting van 4,4 miljard euro. Dat blijkt uit de begroting die het stadsbestuur donderdag heeft gepresenteerd.

”Dat er bezuinigd moet worden, staat buiten kijf. En dat iedereen daar iets van zal merken is ook duidelijk”, schrijft het college. Inwoners mogen daarom ook verwachten dat de gemeente flink gaat korten op de eigen organisatie. In de komende jaren wil de gemeente 72 miljoen euro besparen door onder meer duizend banen te schrappen.

De stad heeft ook instellingen, verenigingen, stichtingen en andere organisaties die subsidie ontvangen kritisch tegen het licht gehouden. Sommige keuzes daarin noemt het stadsbestuur pijnlijk, maar een deel van de organisaties moet meer op eigen benen staan. De focus komt meer te liggen op instellingen die een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen waar de stad mee te maken heeft. Het stadsbestuur wil meer als regisseur optreden dan als ontwikkelaar.

Bij diergaarde Blijdorp vallen de komende jaren harde klappen. De dierentuin krijgt nu nog jaarlijks 4,5 miljoen euro subsidie. Daar blijft in 2015 nog circa 800.000 euro van over. De stad vindt dat Blijdorp zich als tweede attractie van Nederland beter moet kunnen bedruipen. Instellingen in de kunst- en cultuursector lopen de komende jaren aanzienlijk minder schade op. Dat komt omdat het huidige cultuurprogramma doorloopt tot 2013, daarna vallen ook hier harde klappen.

Rotterdam bezuinigt niet alleen, maar investeert ook. De stad trekt meer geld uit voor onderwijs, veiligheid, burgerinitiatieven, sport en het aantrekkelijk maken van de stad. Ook bereidt het stadsbestuur een aantal plannen voor het volgende college voor, waarvoor flink wat geld nodig is. Het gaat daarbij onder meer om de ontwikkeling van de Coolsingel en het Stadionpark bij de nieuwe Kuip.

Rotterdam heeft een begroting van circa 4,4 miljard euro. Op het grootste deel daarvan kan niet worden bezuinigd omdat dit bijvoorbeeld wettelijk is vastgelegd. Het bedrag waarin wel keuzes gemaakt kunnen worden, ligt volgens de gemeente op rond 1 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.