Home

Achtergrond 257 x bekeken

'Rooie vrouw' Ien van den Heuvel overleden

Een monument uit de PvdA-geschiedenis is overleden: Ien van den heuvel. Ze stierf woensdag, 83 jaar oud. Dat heeft de partij donderdag laten weten.

Ien van den Heuvel–De Blank was in de jaren zeventig en tachtig een bekend gezicht voor velen. Ze was onder meer voorzitter van de PvdA Rooie Vrouwen, vicevoorzitter en voorzitter van de partij, lid van de Eerste Kamerfractie en lid van het Europees Parlement. De PvdA denkt er met veel respect aan terug, zo liet een woordvoerder weten.

Ien van den Heuvel, afkomstig uit Tiel, begon haar politieke loopbaan als lid van de gemeenteraad van Leersum. Ze was niet alleen actief in de politiek: ze was ook enkele jaren voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad IKV en lid van het hoofdbestuur van de VARA. Ze was voorstander van nauwere samenwerking tussen PvdA, NVV, NKV, VARA, linkse bladen en culturele organisaties in één grote socialistische 'familie'.

In 1975 kwam ze ongelukkig in het nieuws: ze leidde een PvdA-delegatie naar de DDR en deed na afloop van dat bezoek de uitspraak dat de Berlijnse muur historisch gezien juist was geweest. Nadat onder anderen partijleider Joop den Uyl de uitspraak feitelijk en politiek onverstandig had genoemd, nam ze haar woorden terug.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.